Fortsat undren over minksagskonsekvenser

Forundringen over frikendelse af flere topembedsmænd efter minksagen er fortsat stor. Men justitsminister Peter Hummelgaard forsvarer fortsat de annullerede advarsler.

Kritikken af myndighedernes valg om at fjerne advarsler og irettesættelser til blandt andre Barbara Bertelsen og Johan Legarth efter minksagen fortsætter med uformindsket styrke. 

Ovenpå konklusionerne i Minkkommissionens rapport fik statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen en advarsel, mens hendes kollega hos Justitsministeriet, Johan Legarth fik en irettesættelse.
De to kendelser blev dog trukket tilbage, efter at rigspolitichef Thorkild Foged var blevet frikendt af en forhørsledelse, der skulle klarlægge hans ansvar i sagen om ulovlige brug af actioncards, der skulle bruges overfor minkavlere, der ikke ville lade politiet komme ind på deres ejendomme for at aflive mink.

Dybt uenig

Forhørsledelsen konklusioner om, at det, som Mette Frederiksen sagde på pressemødet den 4. november 2020, hvor hun meldte ud, at alle mink i Danmark skulle aflives, ikke var en ulovlig ordre, var grundlag nok til også at frifinde de to departementschefer ifølge Job- og Kompetencestyrelsen, der i parantes bemærket hører under Statsministeriet. 

Men der er stadig steder, hvor det halter i den retslige argumentation, lyder det fortsat fra flere juraeksperter.

- Jeg er enig i, at forhørsledelsens argumentation virker meget overbevisende, og man føler sig overbevist om, at frifindelsen af Thorkild Fogde er rigtig. Men forhørsledelsen understreger, at de kun har set på Thorkild Fogdes forhold, hvilket jo også var deres opgave, skriver juraprofessor Eva Smith i en kronik på Altinget.dk og fortsætter:

- Jeg er derfor dybt uenig i, at man kan slutte direkte fra en frifindelse af rigspolitichefen til en frifindelse af personer, der har en helt anden rolle og er tæt på statsministeren som hendes nærmeste rådgivere, skriver hun.

Mens statsministeriet ikke har ønsket at kommentere på den ændrede vurdering af embedsmændenes status i forhold til minksagen, har justitsminister Peter Hummelgaard givet et interview til Politiken, hvor han siger, at han bare har fulgt indstillingerne fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen.

- Medarbejder- og Kompetencestyrelsen har med bistand fra Kammeradvokaten vurderet, at grundlaget for Minkkommissionens kritik af de to medarbejdere i justitsministeriet er bortfaldet. Det er en vurdering, der er baseret på forhørsledelsens beretning i sagen mod rigspolitichefen, og jeg har fulgt den faglige indstilling, siger han til Politiken.

Bønsing er forundret

De tre dommere i Foged-sagen skriver i deres afgørelse, at man skulle tage de udtalelser, der faldt på pressemødet, som »en overordnet orientering af offentligheden«, og det er af Mearbejder- og Konpetencestyrelsen blevet set som grundlag for at frikende Barbara Bertelsen. 
Men i frikendelsen af Barbara Bertelsen fremgår det også, at hun »ses ikke at have været involveret i forberedelsen af pressemødet«.

Det argument undrer Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet.

- Det er mærkeligt, at så central en vurdering først kommer på banen nu, og at Statsministeriet ser ud til at ændre sin opfattelse af hændelsesforløbet så sent i processen. Det er en ret central pointe til fordel for Barbara Bertelsen, siger han til Jyllands-Posten.

Med frifindelsen af de top topembedsmænd er det meget begrænset, hvad minksagen fik af konsekvenser på embedsmandsniveau. 

 

Læs mere om Minksagen

Dyk ned i vores mere end 450 artikler om minksagen. Helt tilbage fra hvor de første besætninger blev smittet og frem til afhøringerne i Minkkommissionen.

Læs mere her

Læs også