Klimaudfordringerne er ikke noget, man bare lige løser med simple tiltag. Men vi kan alle gøre noget, og sammen kan vi mere.

Derfor er samarbejde, og det at være fælles om klimaet en vigtig del af Assens Kommunes nye klimastrategi, som Assens Byråd netop har vedtaget. En strategi som sætter retningen for, hvordan Assens Kommune skal arbejde med klimatiltag og klimatilpasning de kommende år.

Det oplyser kommunen i en i en pressemeddelse.

- Som DK2020 klimakommune har vi forpligtet os til at leve op til Parisaftalens mål om at have reduceret udledningen med 70 procent i 2030 og være CO2-neutrale senest i 2050. Vi er allerede kommet et godt stykke, og med den nye klimastrategi har vi nu sat en ambitiøs retning for, hvordan vi nu skal tage de næste skridt – både i Assens Kommune som organisation og som geografisk område, siger borgmester i Assens Kommune, Søren Steen Andersen.

I 2020 vedtog Assens Byråd den første klimastrategi for Assens Kommune, som en af de første 20 pilotkommuner, der blev certificeret som klimakommune i Danmark. Siden er udledningen af CO2 inden for kommunegrænsen blevet reduceret med 17 procent svarende til 80.000 tons. Det viser de seneste tal, som dækker perioden fra 20218-2022.

På denne måde følger Assens Kommune den planlagte reduktionssti mod 2030, der realiserer Paris-målsætningen om 70 procents drivhusgasreduktion sammenlignet med 1990. For at sikre at indsatserne følger med udviklingen, bliver klimastrategien og indsatserne revideret løbende frem mod 2030.

Indsatserne i den nye klimastrategi er udvalgt i forhold til, hvor den største udledning foregår, og hvor der kan opnås den største effekt til gavn for klimaet.

I Assens Kommune er de største lokale poster i CO2-regnskabet energi-, transport- og landbrugsområdet.

- Vi er en af de førende kommuner til at samarbejde med lodsejere om at udtage landbrugsjord til naturformål, og vi er i fuld gang med at understøtte områder, som ønsker grønnere varmekilder. Det er eksempler på, hvordan klimaforbedrende løsninger ofte kun kan realiseres i samarbejde med andre parter. Derfor er jeg glad for, at vi fremadrettet vil opsøge og udforske endnu flere muligheder for samarbejder omkring den grønne omstilling, fortæller Jens Jakobsen, formand for Miljø, Teknik og Planudvalget i Assens Kommune.

Udover energi-, transport- og landbrugsområdet, har strategien også fokus på, hvordan kommunen som virksomhed og organisation også selv reducerer sit aftryk på klimaet.

Du kan se hele klimastrategien HER

Fakta

  • Assens Kommune var én af pilotkommunerne, der i 2020 vedtog landets første klimahandleplaner, som anviste veje til at realisere Paris-aftalens ambitioner om klimaneutralitet og klimarobusthed
  • Assens Kommune er igen én af de første kommuner, der justerer klimaindsatsen med godkendelsen af Klimastrategi 2025-2050. Over de kommende år følger stort set alle andre danske kommuner i Assens’ fodspor med justerede klimaplaner
  • Assens Kommunes første klimastrategi blev godkendt i 2020, og denne justering er den første større justering af indsatsen. Årligt følges der op på indsatsen, og den næste større justering finder sted i 2030
  • Klimastrategien er et strategisk dokument, der suppleres med handlingsark. Handlingsarkene definerer konkrete klimaindsatser, der udspringer af klimastrategien – og handlingsarkene behandles politisk i april 2025