Pleje af levende hegn
Manglende pleje af levende hegn kan føre til åbne hegn i bunden og dermed ringe værdi for vildtet.
For at opretholde et velfungerende levende hegn kræves regelmæssig pleje, især tynding, og nedskæring, hvor det til tider skal »se skidt ud« for at blive godt.
Det betyder, at mange træer og buske skal fjernes for at skabe plads for de tilbageblivende ønskede træer og buske, så de udvikler sig hensigtsmæssigt. Inden plejen påbegyndes, er det vigtigt at fastlægge formålet med beplantningen – om det primært skal være læ, vildtlevested eller et smukt hegn.
Manglende pleje kan føre til åbne hegn i bunden og dermed ringe værdi for vildtet. Det kan rettes ved at tynde ud i træer og buske.
Naturligt levested
Et godt levende hegn for vildtet skal tyndes efter følgende principper:
Fjern ammetræer, som er træer, der er plantet for at give et godt vækstklima for de andre træer og buske, hegnet består af. Hvis ammetræer ikke fjernes i tide, kan de ende med at dominere hegnet, hvilket kræver kraftig beskæring for at få det til at udvikle sig ordentligt.
Fæld træerne i hegnet, så der højst er ét træ pr. 10-15 meter. Bevar træer og buske, der naturligt hører hjemme i Danmark, da de er mest værdifulde for vildtet og biodiversiteten.
Bevar træer, der er såkaldte lystræer, fordi de tillader, at der kommer mest muligt lys ned i beplantningen til gavn for buskene i bunden af hegnet mv. Det er træarter som eg, ask og birk. Findes der lindetræer i hegnet, kan det også anbefales at bevare dem, fordi de har stor værdi for insekter.
Undlad så vildt muligt at beskære træerne, men giv dem plads, så de kan udvikle sig solitært. Det er at udvikle kraftig krone og gerne kraftige sidegrene nederst på stammen. Det medvirker til, at træerne fungerer som levested for flest mulige arter.
Skær gerne barken af hele vejen rundt om stammen på udvalgte træer, så de går ud og veteranisere. Det døde ved sikrer nemlig gode betingelser for mikroorganismer og insekter, og ikke mindst dannelse af huller i stammen, der kan fungere som naturlige redesteder for eksempelvis fugle.
Dynger af marksten
Buskene i hegnet kan med fordel skæres ned i 10-20 centimeters højde, så de skyder igen. Udover at give masser af friske knopper til vildtet, bliver buskene også mere tætte efter nedskræring, og yder bedre dækning for vildtet. Prioriter bevarelse af buskarter som tjørn, slåen, brombær, hassel, benved, hunderose, klitrose, æblerose, pil mv.
Det har stor værdi at efterlade mest muligt af det afskårne materiale i hegnet. Kvasbunkerne er med til at skabe dækning og redemuligheder i hegnet. Kvaset – som med tiden nedbrydes af svampe og bakterier – er desuden levested for en lang række af insekter. Netop tilgængeligheden af insekter er meget vigtig for hønsefuglenes kyllinger i de første uger efter klækning.
Sikring af en bred fodpose på et par meter af naturlig fremspiret vegetation på siderne af hegnet vil også være til gavn for mange arter. Og det kan etableres uden at miste hektarstøtte.
Endelig er det en god idé at efterlade eller etablere dynger af marksten i det levende hegn, da de skaber gode livsbetingelser for en række smådyr.