I sidste weekend deltog Mejeriforeningen i Odense Street Food Festival for at vise, hvad de danske - store som små - mejerier kan.
»Smager det godt?«, spørger en mor sin søn, som lige har puttet en ostesmagsprøve i munden, og den lille drengs svar falder prompte:
»Jeg elsker det!«
Interessen for mejeriprodukter fejler ikke noget, hvis man konkluderer ud fra weekendens event ved Odense Street Food Festival. Her havde Mejeriforeningen slået en stand op med smagsprøver på finalister og vindere i årets udgave af Mejeriforeningens konkurrence Gourmetprisen.
Vinder-produkterne var alt fra mælk og smør til oste, og der blev serveret i tusindvis af smagsprøver til det odenseanske publikum.
Vær nysgerrig
- Vi er her for at præsentere noget af det bedste, mejerierne kan, sagde Pia Damgaard Beck, teamleder i Mejeriforeningen.
- Vi vil gerne vise, at både store mejerier og gårdmejerier er innovative og står bag nogle virkelig gode produkter, hvad enten det er produkter, som kun sælges til udvalgte restauranter, eller det mere er i kategorien »hverdagsprodukter«, så er der innovation, nytænkning og høj kvalitet.
- Vi er her også for at prikke lidt til folk og opfordre dem til at være nysgerrige overfor mejeriprodukter og vise dem, at der er mange spændende mejeriprodukter at få. Og det lykkes – der er rigtigt mange aha-oplevelser, og folk er utroligt nysgerrige og spørger ind til produkterne. Det er virkelig positivt, og det er alle aldre, der også udfordrer sig selv, og måske for første gang smager på en gedeost eller en blåskimmelost.
Smørsmagning
I alt 11 produkter blev præsenteret ved lørdagens begivenhed – lige fra en biodynamisk mælk, til koldskål, to bløde oste og tre hårde oste, en syrnet fårefløde samt tre forskellige slags smør.
Og netop smør-smagsprøverne var der mange, der var overraskede over.
»Smørsmagning – wooooo« lød det fra en ung kvinde, som derefter sammen med sin veninde gik i gang med at prøvesmage de tre varianter op imod hinanden.
Alle tre er fremstillet med sydesalt, men smager meget forskelligt, og det giver anledning til en snak om, at hvert mejeri og mejerist sætter sit eget præg på produktet, og at der også er forskel på, hvad det skal bruges til. Som Mejeriforeningens gastronomifaglige ekspert Rasmus Holmgård sagde, da han ved middagstid stod for en kommenteret smagning for publikum:
- Sådan noget smør er noget, man nærmest bruger som krydderi på et surdejsbrød eller en bøf, snarere end som fedtstof. Det er tanken bag gourmetsmør.
Stimulere udvikling
Han forklarede, at Mejeriforeningens Gourmetpris er skabt for at præmiere gastronomisk kvalitet og være med til at stimulere udvikling og fremhæve nye, innovative produkter, som der er rigtigt mange af fra danske mejerier.
Vindere af Gourmetprisen 2024
Konsummælksprodukter
Biodynamisk original mælk fra Øllingegaard
Smør- og blandingsprodukter
Gourmetsmør med Sydesalt fra Lindved Mejeri
Blød ost
Hallands Siren fra Arla Unika
Hård ost
Gedegouda fra Nørgaards Gedemejeri