Der er lagt op til familiehygge, når Gammel Estrup traditionen tro slår dørene op til efterårsferie med æblemosteri, særudstilling og aktiviteter for børn. Igennem hele ferien står museets formidlere klar til at hjælpe med æblemostning og fortælle gode historier om høsttiden i gamle dage.
For blot 100 år siden havde haven en afgørende betydning for husholdningen på de danske herregårde husholdning, da det var nødvendigt at være selvforsynende med f.eks. frugt og grønt. Og når efteråret meldte sin ankomst, var det tid til at sylte, henkoge og stille på glas, så alle kunne få mad i de kolde vintermåneder.
Denne fortælling bliver omdrejningspunktet hos herregårdsmuseet Gammel Estrup, når efterårsferien rammer landet den 12.-20. oktober 2024.
Hylder litteraturen på Gl. Estrup
I orangeriet i herregårdshaven kan man blandt andet få lov til at producere sin helt egen æblemost i det hyggelige æblemosteri.
- Det er efterhånden en fast tradition, at vi i efterårsferien moster æbler, og det er med stor glæde, at vi igen kan invitere vores gæster indenfor i æblemosteriet. Vores æblehave består af mere end 200 historiske æblesorter, så der findes et hav af kombinationsmuligheder, der bare venter på at blive smagt, fortæller museumsinspektør Sara Utvaag i en pressemeddelelse.
- Vi tilbyder, at vores gæster kan gå en tur i den dejlige æblehave og samle æbler blandt vores mange historiske æbletræer. På den måde kan man skræddersy sin helt egen æblemost. Når æblerne er samlet, skal de hakkes, kværnes og presses. Det er en sjov og hyggelig aktivitet, som hele familien kan samles om, tilføjer hun.
Havens høsthistorie
I forbindelse med efterårsferien kan man opleve en særudstilling, der fortæller om herregårdenes frugthaver og afgrøder samt efterårets høst, og hvordan husjomfruen konserverede og brugte frugterne i herregårdskøkkenet.
- I dag har vi mulighed for at købe frisk frugt og grønt i supermarkederne året rundt. Derfor tænker vi ikke så meget over den nødvendighed, der førhen var for at konservere sommerens afgrøder. For hundrede år siden måtte man sørge for at lave et forråd, ellers havde man ikke mad til vinterhalvåret. Det er den fortælling, der er udgangspunktet for særudstillingen Alletiders æbler, som man kan se i Orangeriet lige overfor æblemosteriet, forklarer Sara Utvaag.
Særudstillingen henvender sig særligt til børn og børnefamilier, og der er tilføjet en række legende aktiviteter til fortællingen. Man kan blandt andet lege pode-mester og dele sin egen mening om, hvad der kendetegner de lækreste æbler, man kan købe syltevarer lavet af grøntsager fra Gammel Estrups have, og de alleryngste gæster kan lege i det lille køkken.
Førhen var herregårdene selvforsynende, og råvarerne blev høstet og bragt til Herregårdskøkkenet, hvor de blev tilberedt. I hele efterårsferien kan man møde husjomfru og køkkenpiger, der sælger kaffe og hjemmebagt kage fra brændekomfuret, og hvis man er heldig, kan man følge arbejdet med at sylte og tilberede havens frugt og grøntsager, og købe et glas gammeldags syltevarer med hjem.
Fynboerne samler overskudæbler i kampen mod madspild