Vejer 1.115 kg: Peter fra Næstved sætter rekord med gigantisk græskar

Hvert år i oktober samles danske græskardyrkere i Tivoli i København i konkurrencen om Danmarks største græskar. I år er Peter Holst Olsen fra Næstved løbet med sejren og har samtidig sat ikke bare dansk, men nordisk rekord.

I en måned, der står i gysets tegn, er en uhyggeligt stor rekord slået.

Peter Holst Olsen fra Næstved har de seneste 12 måneder viet sit liv på et særligt projekt.

I Tivoli samles græskardyrkere fra hele landet hvert år til den årlige konkurrence om Danmarks største græskar – en usædvanlig konkurrence, der kræver både viden, tålmodighed og en smule magi.

Peter Holst Olsens store græskarprojekt udspringer af en interesse, der blev vækket gennem en lokal konkurrence for 3 år siden om at dyrke det største græskar i landsbyen. Sidenhen er det blevet til avanceret viden om plantegenetik og vækstoptimering.

Græskarret er dyrket under nøje kontrollerede forhold og med et mål for øje: at blive det største og tungeste græskar i Danmark. I år har virksomheden Interfiller A/S været med på sidelinjen med råd og vejledning omkring chelateret mikronæring for at opnå det ypperste vægtresultat. Over 50 års erfaring indenfor chelateret mikronæring til både gartneri og landbrug har vist, at næringstofubalancer effektivt afhjælpes ved brug af Interfillers chelaterede produkter.

Danmarksrekorden blev sat i 2020, som også var den nordiske rekord er på 970,4 kg. Slutvægten på Peter Holst Olsens græskar i år endte imidlertid på hele 1.115,8 kilo. Det gav en overbevisende 1. plads i konkurrencen i Tivoli, og græskarproducenten fra Næstved er nu indehaveren af både Danmarksrekorden og den Nordiske rekord.

Fakta: Tidligere vindere af DM i græskar:

  • 2024: 1.115,8 kilo Peter Holst Olsen fra Næstved (ny rekord)
  • 2023 784,8 kilo Jens Peder Skønager fra Ribe.
  • 2022 868,8 kilo Jens Peder Skønager fra Ribe
  • 2021 497,6 kilo Henrik Jensen fra Græsted i Nordsjælland
  • 2020 970,4 kilo Jens Peder Skønager fra Ribe

12 Måneders intenst arbejde

Det har ikke været nogen let opgave at få græskarret til sin nuværende størrelse.

Det har været nogle intense måneder med mange timer i drivhuset, hvor der er blevet arbejdet målrettet på at sikre de bedste vækstbetingelser. En lettere videnskab, hvis man spørger Peter Holst Olsen.

- Jeg har forsøgt at optimere flest mulige detaljer for at sikre det bedste resultat. Udfordringen har været at balancere næring, vandtilførsel, lysindtag, og især temperatur så græskarret kunne vokse optimalt og samtidig sikre plantens sundhed – det går hånd i hånd. Det har været et hårdt projekt, men når jeg ser på det nu, er jeg ikke i tvivl om, at det skal gøres igen for at sikre mig, det ikke bare var held, fortæller Peter Holst Olsen i en pressemeddelelse.

Peter Holst Olsen har brugt mange timer på at forstå de faktorer, der spiller ind, når det kommer til græskarvækst. Alt fra genetik til strukturel integritet har været nøje analyseret.

Dyrkningen af græskarret i drivhuset er blevet overvåget webcam og sensorer af alle slags - dag og nat. Der logføres alle vigtige parametre som blandt andet jordfugt, temperatur, lysindstråling mv.

Han har også lavet et point system på sin computer, som assisterer ved udvælgelse af frø så den helt rette genetiske baggrund er på plads. Løbende måles græskarrets udvikling og der sammenholdes med afvigelsen fra kendte tidligere vækstkurver hos andre internationale dyrkere.

Læs også