Nyt undervisningsprojekt skal lære børn at minimere madspild

Sidste år deltog 10.345 skoleelever i det gratis undervisningsinitiativ Smag på Overskuddet, hvor 6.- og 7. klasses-elever i madkundskab lærer at bruge overskudsråvarer, som frugt, grønt og brød, til at skabe velsmagende retter.

Et nyt undervisningsinitiativ, Smag på Overskuddet, skal i år nå endnu flere børn og skoler. Det er i hvert fald ambitionen hos udviklerne bag projektet: Madkulturen, Too Good To Go og Lidl.

Smag på Overskuddet er et gratis undervisningsforløb, hvor 6. og 7. klasses elever i madkundskab lærer at bruge overskudsråvarer, som frugt, grønt og brød, til at skabe velsmagende retter. Formålet er at gøre eleverne bevidste om, hvordan de kan reducere madspild og bruge ingredienser, der ofte bliver smidt ud, fremgår det af en pressemeddelelse.

Initiativet begyndte i 2023, hvor det fik tilslutning fra 10.345 elever og 16 procent af de danske folkeskoler.

I år kan folkeskoler over hele landet tilmelde sig Smag på Overskuddet.

- Vores mål i Lidl er at reducere vores madspild med 50 procent inden 2030. Vi ønsker samtidigt at udbrede viden om madspild. Derfor er jeg utrolig glad for, at vi, i en fælles mission om at reducere madspild med vores stærke partnere Madkulturen og Too Good To Go, igen i år giver folkeskoleelever mulighed for at blive undervist i spændende undervisningsmateriale, siger Jens Stratmann, administrerende direktør for Lidl Danmark i pressemeddelelsen.

Praktisk læring mod madspild

Initiativet består af tre undervisningsgange, hvor eleverne lærer at tænke kreativt om madlavning og reducere madspild ved at bruge råvarer, der ellers ville være blevet smidt ud. Dette giver eleverne ikke kun viden, men også praktiske værktøjer, de kan tage med sig videre og bruge både i skolen og derhjemme.

Børnefamilier spiller en central rolle i kampen mod madspild. Ifølge en undersøgelse, udført blandt brugere af Too Good To Go's app i 2023, erkender hele 70 procent af danske børnefamilier, at de kan gøre mere for at mindske madspild i hverdagen.

Håbet er, at Smag på Overskuddet er med til at skabe en tidlig bevidsthed hos eleverne om, hvordan små ændringer kan gøre en stor forskel.

- Smag på Overskuddet giver børnene praktisk viden, som de kan tage med hjem, og i mange tilfælde kan de faktisk være med til at inspirere deres forældre til at tænke mere bæredygtigt og reducere madspild. Vi håber, at så mange som muligt vil være med, udtaler Judith Kyst, direktør for Madkulturen.

Smag på Overskuddet giver børnene praktisk viden, som de kan tage med hjem

Judith Kyst, direktør, Madkulturen

Et initiativ med langvarig effekt

Ved at involvere eleverne i madspildsdebatten og give dem konkrete værktøjer til at håndtere fødevarer ansvarligt, håber Lidl, Too Good To Go og Madkulturen at kunne skabe en langsigtet forandring.

Ken Vanhoegaerden, landedirektør for Too Good To Go Danmark, forklarer:

- Når vi lærer de yngre generationer at tænke bæredygtigt om mad, giver vi dem de redskaber, der skal til for at gøre en reel forskel – både nu og i fremtiden.

Det anslås, at 40 procent af alle producerede fødevarer går til spilde hvert år, hvilket bidrager til 10 procent af alle menneskeskabte drivhusgasudledninger.

Derfor er bekæmpelse af madspild udnævnt til at være den vigtigste løsning til at løse klimakrisen (Project Drawdown, 2020).

Tilmelding og download af materialet kan ske via smagpaaoverskuddet.dk.

Læs også