Landbrugsmuseet Gammel Estrup har udgivet antologien »Herregårdshistorie 20« med et særligt tema om herregårdslandskab.
Som historisk fænomen kan man kun forstå de danske herregårde i sammenhæng med landskabet. Herregårdene har altid udviklet sig i kraft af landskabet, og herregårdene har sat spor i landskabet fra deres fremvækst i Senmiddelalderen og frem til i dag.
Det er budskabet fra Landbrugsmuseet Gammel Estrup, der mener, at herregårdslandskabet har været underbelyst. Noget, som »Herregårdshistorie 20« med undertitlen Herregårdslandskabet råder bod på.
Signe Boeskov, der er leder af Dansk Center for Herregårdsforskning og redaktør på bogen oplyser i en pressemeddelelse, at i herregårdsforskningen har landskabet ofte været henvist en smule til baggrunden, mens fokus har samlet sig om hovedbygning og herskab.
- I dag er interessen for herregårdslandskabet imidlertid tiltagende; for nogle repræsenterer de et oplagt potentiale i forbindelse med den grønne omstilling, da der her ofte findes den nødvendige plads til sol- og vindenergiparker. For andre repræsenterer herregårdenes store arealer muligheden for at skabe de sammenhængende naturarealer, der ifølge mange biologer er afgørende for at bekæmpe nedgangen i biodiversitet. For atter andre udgør herregårdslandskabets størrelse og mangfoldighed en mulighed for at udvikle en bæredygtig landbrugsproduktion eller rekreative tilbud til den moderne forbruger. Med den nye bog, vil vi gerne nuancere opfattelsen af herregårdslandskabet og bidrage med et kulturhistorisk perspektiv til forståelsen af det landskab, som er i forandring i disse år, forklarer forfatteren.
Herregårdslandskaberne udgør ifølge folkene bag bogen nogle af Danmarks mest markante kulturlandskaber, og den danmarkshistorie, de fortæller, kan endnu tydeligt aflæses i mange landområder.
- Landskaberne er præget af godserne som store landbrug og skovbrug. De fortæller historien om herremænd, fæstebønder og landområdernes arbejderklasse, og de skiller sig ud ved at fremme og bevare landskabelige »herligheder« til fornøjelse og repræsentation af fortidens godsejerfamilier, tilføjer Signe Boeskov.
Andre herregårdshistorier
Ud over artiklerne om landskab rummer Herregårdshistorie 20 en række artikler om andre herregårdshistoriske emner. Man kan blandt andet blive klogere på gravmonumenter og herregårdsjagt samt genstande og formidling på Gammel Estrup. Eller man kan dykke ned i en række artikler om bevaring, genbrug og tagrestaurering samt brug af herregårde i dag.
Medredaktør Marie Kirstine Elkjær, der er museumsinspektør ved Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, er også stolt over at kunne præsentere endnu et kapitel i antologien.
- Herregårdshistorie er udkommet årligt siden 2006, og er i dag et centralt forum for den aktuelle forskning og formidling af de danske herregårdes historie. Artiklerne i bogen er rigt illustreret og skrevet af både historikere, etnologer, arkitekter, kunsthistorikere, konservatorer og andre med en faglig interesse i herregårde. På den måde belyses emnerne fra forskellige vinkler og henvender sig til en bred målgruppe af folk med interesse for herregårde og dansk kulturarv, påpeger hun.
Bogen koster 198 kroner og sælges i museumsbutikken på Gammel Estrup og i webshoppen på gammelestrup.dk.
Forfatter og frilandsmuseum går sammen om ny bog om gamle juletraditioner