Renovering er gået i gang: For første gang siden 1700-tallet

I starten af året blev det store restaureringsarbejde af den næsten 1.000 år gamle Børglum Klosterkirke sat i gang.

Undervejs i restaureringen vil det være muligt at følge restaureringen på nært hold gennem udstillinger samt særrundvisninger i klosterkirken og mulighed for besøg på konservatorværkstedet på udvalgte tidspunkter. Foto: Børglum Kloster Foto: Børglum Kloster

Med støtte fra en lang række bidragydere bliver den tidligere domkirke Børglum Klosterkirke igennem de næste to år restaureret. Det betyder, at det enestående og umistelige historiske kirkerum, kunst- og kulturgenstande og inventar kan bevares for eftertiden, så børn og voksne også i de næste mange år kan opleve det historiske vingesus, der knytter sig til den spektakulære bygning og dens store dramatiske rum, skriver Børglum Kloster i en pressemeddelelse.

Børglum Klosterkirke og de øvrige klosterbygninger ligger øverst på en bakketop på Nordjyllands nordvestkyst, tæt på feriebyen Løkken. Herfra har det gamle kloster og klosterkirken igennem tiden været både hovedperson, medspiller og beskuer til mange vigtige historiske begivenheder og vidner om udviklingen af vores samfund gennem et helt årtusinde.

Børglum Klosterkirke er bygget i midten af 1100-tallet og er i dag en del af Børglum Kloster som turistattraktion og museum, hvor man som gæst har mulighed for at besøge det gamle kloster og klostrets mange udstillinger.

Undervejs i restaureringen vil det være muligt at følge restaureringen på nært hold gennem udstillinger samt særrundvisninger i klosterkirken og mulighed for besøg på konservatorværkstedet på udvalgte tidspunkter. Man kan se åbningsperioder på Børglum Klosters hjemmeside og sociale medier.

Historien bag klosteret

  • Børglum Kloster er en tidligere kongsgård, kloster og hovedgård, og de nuværende bygninger stammer fra midten af det 12. århundrede. Kirken er en del af klostrets nordfløj.

  • Børglum Kloster ligger cirka fem kilometer øst for Løkken i Vendsyssel, Hjørring Kommune.

  • Børglum Kloster tilhørte den franske munkeorden Præmonstratenserordenen (De hvide brødre) indtil reformationen i 1536. Den sidste katolske biskop var Stygge Krumpen. Senere blev klostret kongeslot og efterfølgende herregård.

  • Siden 1835 har Børglum Kloster været i slægten Rottbølls eje, som i dag bor på klostret og har åbnet det historiske sted op for besøgende.

  • Børglum Kloster var ramme om TV-julekalenderen Ludvig og Julemanden, hvor man blandt andet kunne møde biskoppen Stygge Krumpen og fik formidlet dele af klosterets historie.

Ønske om en kærlig hånd

- Det har igennem mange år været et stort ønske, at klosterkirken skulle have en kærlig hånd, så selvom der i det seneste år har været meget arbejde med at forberede os til dagen, så er det alligevel næsten helt uvirkeligt, at arbejdet nu går i gang. Det bliver to spændende år sammen med en masse dygtige mennesker, og det ser vi utroligt meget frem til, siger Anne-Marie Rottbøll, der er filosof og fundraiser ved Børglum Kloster.

Efter restaureringen vil den historiske bygning også i langt højere grad blive et fælles kulturelt samlingspunkt med koncerter, foredrag og meget andet.

Restaureringen af klosterkirken gennemføres under ledelse af arkitekt m.a.a. Søren Kibsgaard med hjælp fra en række lokale virksomheder, og restaureringen forventes at forløbe frem til udgangen af 2025.

- Efter flere års forberedelse og planlægning er det en milepæl, at vi nu kan påbegynde selve restaureringsarbejdet i klosterkirken. Vi bruger de kommende par måneder på at nedtage hovedparten af kirkens historiske inventar, der skal restaureres af konservatorer og snedkere på værksteder på Børglum Kloster samt sikre den del af inventaret, der forbliver i kirken. Dernæst skal der opsættes stilladser i det store kirkerum, inden et omfattende murerarbejde med istandsættelse og kalkning af vægge og hvælv påbegyndes sidst i marts, siger Anne-Marie Rottbøll.

Restaureringen er støttet af Aage og Johanne Louis Hansens Fond, A. P. Møller Fonden, Augustinus Fonden, den filantropiske forening Realdania, Sportgoodsfonden, Det Obelske Familiefond, Hoffmann og Husmans Fond, William Demant Fonden samt Slots- og Kulturstyrelsen.

Den økonomiske støtte fra bidragyderne gør det muligt at igangsætte den vigtige og nødvendige indvendig restaurering af Børglum Klosterkirke.

Læs også