Formand for Dansk Holstein: - Får vi nok for vores klovregistreringer?

Dansk Holstein sætter spørgsmålstegn ved, om kvægbrugene får nok for alle de registreringer, som siden 2011 er blevet foretaget i klovboksen. Formanden, Kristian Nielsen, ser gerne, at Seges kommer på banen og får undersøgt, hvordan man får mere værdi ud af registreringerne, så klovsundhed kan få en større vægtning i avlen.

Med baggrund i en obduktions-undersøgelse fra DAKA var et af emnerne på Dansk Holsteins årsmøde i tirsdags, klovsundhed.

Undersøgelsen viste at rigtig mange køer havde klovskader og klovsygdomme, uanset hvad der var blevet registreret som afgangsårsag. Ting, som kunne være medvirken til dødårsagen.

I 2011 kom der et nordisk indeks for klovsundhed, efter at der var blevet lavet en stor mængde registreringer fra klovbeskæringer.

- I dag registrere langt de fleste alle klovbehandlinger, men får vi nok for den indsats?

Ved seneste revision af NTM ønskede Dansk Holstein en øget vægtning på klovsundhed i NTM, men der kunne ikke findes økonomi i at øget vægtning på klovsundhed.

- Efter de kræfter der er lagt i at få de registreringer, er der brug for en undersøgelse af hvorfor vi ikke kan få større værdi af indsatsen, sagde Kristian Nielsen.

Brug for hjælp

Formanden udtrykte ærgrelse over, at der, efter hans mening, ikke længere er en ekspert med fokus på klovsundhed på Seges.

Han så gerne en, som kunne dykke ned i om det er kvaliteten og ensartetheden af registreringerne der halter eller om det er mere hvordan indekset er sammensat.

Også i debatten var et af emnerne netop klovsundhed.

- Hvad vil Dansk Holstein gøre for at forbedre klovsundheden, da det er den store udfordring for racen, lød det over sms.

- Vi har brug for at Seges kommer på banen og indser, at det her er en vigtig ting på linje med fodring og andre ting. Det er ikke kun et holstein-problem, det er et problem for alle racer, og vi har virkelig brug for at få en bedre klovsundhed, sagde Kristian Nielsen.

Han ønsker at kunne få mere ud af de mange registreringer, så klovsundhed kan få en større plads i NTM.

- Men det kræver at vi får lavet flere undersøgelser af hvorfor vi ikke har fået den virkning vi gerne ville, lød det.

Subkliniske tilfælde

Avlsforeningen lovede også at et af fremtidens temaer i foreningen bliver subkliniske klovlidelser.

- Vi vil kigge nærmere på de subkliniske tilfælde, halthed og så videre, hvad de koster. I dag har vi jo meget fokus på hvad koster et aktuelt tilfælde af for eksempel sålesår. Og de subkliniske tilfælde er nok mindst lige så kostbare, lød det fra chefkonsulent Torben Balling Lund.

Den 175 lyttere, som hørte med både på foreningens hjemmeside og Facebook, fik også en lille teaser til næste nummer af holstein-bladet, hvor tre eksperter giver deres bud på hvordan det aktuelt står til med klovsundheden, hvilke værktøjer man kan gribe til og hvordan man griber det an på en mere professionel måde.

- Vi har brug for at Seges kommer på banen og indser, at det her er en vigtig ting på linje med fodring og andre ting. Det er ikke kun et holstein-problem, det er et problem for alle racer, og vi har virkelig brug for at få en bedre klovsundhed.

Kristian Nielsen, formand for Dansk Holstein

Læs også