Af Peter Dahlgaard, kvægdyrlæge, bestyrelsesformand i Dyrlæger & Ko og indehaver af Din Kvægpraksis

Foråret er kommet, og vejret bliver mildere, men det er ikke kun solen, som titter frem – også mitterne kan vi se frem til besøg fra.

De små myg får særligt i løbet af maj luft under vingerne, og hvert år ser vi, at de bærer smitte af vira mellem kvægbesætninger. Derfor bør det ikke komme som en overraskelse, at faren for smitte med bluetongue også stiger betragteligt på dette tidspunkt af året.

Det virker dog alligevel til, at Statens Serum Institut i den grad er i færd med at blive taget på sengen.

Ingen dialog om indsats

Det er Statens Serum Institut, der har eneret på at levere vaccinen mod bluetongue i Danmark. Der findes endnu ikke en registreret vaccine herhjemme, men den, der bruges, er både anbefalet af SSI og Fødevarestyrelsen.

Alligevel har ingen – hverken vi i Dyrlæger & Ko, andre kvægdyrlægeorganisationer eller Dyrlægeforeningen – været inddraget i en dialog om, hvor mange doser der burde være til rådighed, eller hvordan indsatsen burde organiseres.

Der er ikke opbygget et lager. Der er ikke etableret en fast leveringsaftale. Og endnu værre: SSI har meddelt os, at de først bestiller vaccinen hos producenten, efter den enkelte landmand har afgivet en ordre.

Det er et system, som mildest talt er ineffektivt – på et tidspunkt, hvor vigtigheden af hurtig ageren ikke kan undervurderes.

Dyrene bliver sendt ud ubeskyttede

Vi har gentagne gange anbefalet, at samtlige kvægbesætninger vaccineres. Det kræver tid – mindst seks uger fra første stik til fuld dækning. Derfor burde vaccination for længst være i gang i alle danske bestande.

Men SSI har valgt en fodslæbende tilgang – helt fejlagtigt og potentielt med store konsekvenser. For når vaccinationen ikke er rullet ud i tide, så bliver dyrene de første, som mærker det.

Mælkeproducenter risikerer smitteudbrud, og det har konsekvenser – både økonomiske og dyrevelfærdsmæssige.

Kødkvæg skal på græs netop nu, men uden fuld vaccinedækning må mange landmænd opgive forebyggelsen for nu. Dyrene bliver sendt ud ubeskyttede, og det er ikke et valg, nogen ansvarlig kvægejer har lyst til at træffe.

Dyrene kommer til at betale prisen

Jeg kender til landmænd, som efter bestilling har ventet en måned, uden at SSI har været i stand til at imødekomme bestillingen.

Organisationen af kampen mod bluetongue sejler ganske enkelt, og det er SSIs ansvar. Selv når leveringerne endelig kommer, så er der problemer. Jeg mener i ramme alvor, at HelloFresh har bedre styr på at levere produkter kølet korrekt end det statslige institut, der har det veterinære ansvar i Danmark.

Når man som offentlig myndighed vælger at centralisere en opgave som vaccineudrulning, må man også tage det fulde ansvar. Det ser vi ikke ske nu.

I stedet efterlader SSI det ansvar hos den enkelte landmand – og i sidste ende hos dyrene, der potentielt kommer til at betale prisen, når de rammes af sygdommen.

De centrale aktører bør inddrages i beredskabet

Hvis Danmark skal være rustet til at håndtere sygdomme som bluetongue, så kræver det et beredskab, der fungerer i praksis – et beredskab der forstår at handle rettidigt og effektivt.

Den bedste måde at opnå det på, er nu engang at inddrage de centrale aktører på området, så vi får mest mulig gavn af den viden, vi over mange år har tilegnet os. Det håber vi i Dyrlæger & Ko, at SSI vil gøre – hellere sent end aldrig. Det har både landmændene og dyrene fortjent.

Dyrene bliver sendt ud ubeskyttede, og det er ikke et valg, nogen ansvarlig kvægejer har lyst til at træffe

Peter Dahlgaard, kvægdyrlæge, bestyrelsesformand i Dyrlæger & Ko

Replik fra Statens Serum Institut

Kritikken af SSIs håndtering af bluetonguevacciner giver ikke et retvisende billede, lyder det fra Statens Serum Institut i et svar til kritikken i Peter Dahlgaards læserbrev.

Vi forstår den bekymring, som Peter Dahlgaard rejser i sit debatindlæg. Et effektivt veterinært beredskab mod sygdomme som bluetongue er afgørende, og her spiller Statens Serum Institut (SSI) en central rolle.

Vi mener dog ikke, at debatindlægget giver et retvisende billede af rollefordeling og håndtering. SSI er ikke beslutningstagende myndighed på området. Det er Fødevarestyrelsen, som fastlægger rammerne for smitteberedskabet og beslutninger om vaccinationsstrategier med videre.

Ventetid skyldes høj efterspørgsel

Det er ikke korrekt, at SSI først bestiller bluetongue-vaccinen hjem, efter at landmænd har afgivet ordrer.

SSI har købt til lager, men meget høj efterspørgsel i hele Europa har skabt leveringsudfordringer og længere ventetid end normalt.

Producenterne kører i døgndrift, og vaccinerne leveres så hurtigt som muligt fordelt til de mange lande i Europa, hvor der er udbrud af bluetongue. Det betyder, at efterspørgslen er større end produktionskapaciteten – produktionen tager tre til fire måneder) – og derfor modtager SSI løbende delleverancer.

Ingen afvigelser på transport

Formuleringen om, at logistikken omkring leveringen »sejler«, kan vi heller ikke genkende.

Vaccinerne bliver sendt i valideret køletransport, og modtageren informeres automatisk pr. SMS, når leveringen er sket, mens dyrlæger, der har udstedt en recept, får besked om, hvilke besætninger, der vil få leveret vacciner den følgende dag.

Transport af lægemidler og fødevarer kan ikke umiddelbart sammenlignes. Vi har således ikke oplevet afvigelser på køletransporten, om end vi er bekendt med utilfredshed vedrørende leveringstiden, der altså skyldes de tidligere nævnte forhold.

Kvæg