Hjemme på »Bangsbo« fodrer Rasmus Alstrup med majshelsæd i slutstaldene, fra kalvene vejer omkring 160 kg. Det betyder, at hans store slagtekalveproduktion foregår med 80 procent hjemmeproduceret foder til de store kalve.

- Vi har gennemgående let jord, hvor vi kan producere mærkbart flere foderenheder i majs end i korn. Majsdyrkningen betyder, at vi har en høj selvforsyningsgrad. Derfor er vi mindre afhængige af prisudsvingene på indkøbt foder, forklarer Rasmus Alstrup.

- I begyndelsen var det lidt udfordrende at få det til at fungere med at fodre med majshelsæd. Nu fungerer det godt, og det skyldes i høj grad, at vi har automatisk udfodring, påpeger han.

Der fodres fire gange i døgnet, og kalvene er opdelt i fire vægtgrupper, hvor foderrationen til hver enkelt gruppe er tilpasset på indholdet af protein, stivelse og cellevægge. Resultatet er en optimal fodring i de forskellige vægtgrupper.

Fire fodringer giver øget foderoptagelse

- En fordel ved at fodre fire gange i døgnet er, at kalvene kommer op og æder flere gange, og det giver øget foderoptagelse, siger Rasmus Alstrup.

Som gennemsnit for de seneste 12 måneder har den gennemsnitlige, daglige nettotilvækst i hele besætningen været 635 gram - mod et landsgennemsnit på 620 gram.

Med så høj en tilvækst kan kalvene ifølge den vestjyske slagtekalveproducent ikke æde for meget.

- For at få det til at fungere godt med grovfoderet giver vi indsætterkalvene noget godt hø eller wrap, så de kan udvikle deres drøvtyggerfunktion. I øvrigt er der ingen tegn på, at fodringen af de store kalve med majshelsæd påvirker slagtekvaliteten, siger Rasmus Alstrup.