Nu stævnes Arla
Fem repræsentantskabsmedlemmer stævner nu Arla med støtte fra LDM. Sagen handler om at få udleveret en række omstridte dokumenter.

Bent Lund er én af de fem repræsentantskabsmedlemmer, der ønsker større indsigt i Arlas ageren. Arkivfoto.
Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter har tirsdag afleveret en anmodning om såkaldt isoleret bevisoptagelse til retten på vegne af fem repræsentantskabsmedlemmer i Arla Foods.
Arla Foods fik oprindeligt fire uger til at imødekomme anmodningen, men har ikke ladet høre fra sig ud over at lægge forretningsordenen for Arla-bestyrelsen på nettet.
Anmodningen omfatter otte punkter, som tilsammen omfatter priser og mængder og beslutninger vedrørende forskellige mælkekvaliteter, herunder Svensk Sommermælk.
- LDM ser sig nødsaget til at indlevere anmodningen til retten for at få en dommers afgørelse af, hvorvidt repræsentanterne har ret til den indsigt, som er nødvendig for at udføre deres job som folkevalgt repræsentant. LDM har allerede professor i selskabsret, Søren Friis Hansens notat, som siger, at repræsentanterne har fuld ret til indsigt, men det er tydeligvis ikke tilstrækkeligt til at overbevise ledelsen i Arla Foods, lyder det i en pressemeddelelse.
- I første omgang er det først og fremmest princippet om ret til indsigt, som det drejer sig om at få afklaret. Svarene på spørgsmålene er så for, at repræsentanterne og dem, som de repræsenterer, kan tjekke prisstrukturen og beslutningsprocessen omkring prisfastsættelsen af indvejet mælk, lyder det videre.
Tro på det
Arla Foods har tidligere fremført, at repræsentanterne har fået gyldigt svar. Det er de fem repræsentantskabsmedlemmer og LDM dog uenige om.
- Det er glædeligt, at Arla Foods dermed erkender repræsentanternes ret til indsigt, men det er kun enkelte delspørgsmål der er besvaret, og primært mundtligt i forskellige fora udenfor referat. Repræsentanterne har bedt om skriftlige svar, som de er berettiget til. Det svarer lidt til, at man beder om et årsregnskab og får svaret, at: »Det går fint, vi har overskud på kontoen. Alt er som det skal være. Tro på det«. Sådan et svar gør det jo heller ikke ud for et årsregnskab, lyder det fra LDM.
Repræsentanterne beder kun om indsigt i andelshaverforhold – ikke om forhold, der har med afsætning at gøre, som kan være underlagt en eller anden form for fortrolighed, understreger LDM.
- Interessen for at tjekke prisstrukturen udspringer af Global Mælkeleveranceaftale, hvor bestyrelsen egenhændigt udvider sine beføjelser. Der er stadig en pæn andel af danske andelshavere, som ikke har underskrevet aftalen. Forudsætningen for aftalen var fuld tiltrædelse, og det er ikke opnået, lyder det fra foreningen.
aldo