Hjælp kalvene i kulden – giv dem læ, varme og energi.
Af Birgitte Kjemtrup Høyer, kvægrådgiver, ØkologiRådgivning Danmark.
Denne vinter har budt på barske kuldegrader og endnu en gang er der fokus på, at de små kalve kan holde varmen. Først og fremmest skal de være i et trækfrit miljø. Man kan strø nok så meget, men hvis det trækker, får kalvene stadig lungebetændelse.
Har man problemer med lungebetændelse, vil jeg anbefale, at man køber sig nogle røgpatroner. Ved antændelse danner de en fin røg inde i stalden/hytten og viser meget tydeligt, hvordan luften bevæger sig, og om den evt. falder uhensigtsmæssigt ned i boksen.
Når man ved, hvordan luften bevæger sig, kan man tage sine forholdsregler og sikre læ hos kalvene i form af lukkede sider i boksene, halvtag eller noget helt tredje.
Kalvefrakker
Når man har sikret sig, at der er læ, skal man strø, så kalven kan putte sig. Når kalven lægger sig, skal man ikke kunne se benene.
Og der skal strøs så meget, at det stadig er sådan, lige inden man skal strø igen, uanset om man strør hver eller hver anden dag. Hertil kan kalvefrakker i nogle tilfælde være en god idé.
Kalvefrakker er gode, mens de er på, men man skal være opmærksom på, at når man tager dem af, så er kalven slet ikke gearet til at klare sig uden deres varme, og det stiller så igen krav til mælkemængden.
Mælken skal være varm
Allerede ved temperaturer under 15 grader kræver kalvene mere energi for at holde varmen og samtidig opretholde et godt immunforsvar.
Kalve af stor race kræver således 10 liter mælk dagligt ved en temperatur mellem 0 og +5 grader for at holde en tilvækst på 900 gram dagligt.
Jersey skulle gerne op på minimum 8 liter. Bruger man framalket mælk med høje celletal, vil det ligeledes være en klar fordel at tørstofregulerer mælken, da højt celletal giver en lavere fedtprocent. Husk at mælken skal være 38 grader, når den sidste slurk bliver taget. Dvs. at der her i vinterhalvåret skal være en noget højere starttemperatur. Mælkens sammensætning bliver først påvirket og begyndende ødelagt over 63 grader.
Fasefodring sparer mælk
Vil man gerne holde lidt hus med sit mælkeforbrug, kan jeg anbefale fasefodring, se figur 1. Især for økologerne kan man her spare en del liter mælk pr. kalv, hele 90 liter for stor race, over en tre måneders periode.
En anden af fordelene ved at tildele så meget mælk så hurtigt som muligt, er at det er dér, kalven er bygget til at fordøje mælk, og den har således en energiudnyttelse på hele 98 procent.
Vil man sikre sig, at den høje tilvækst fortsætter, skal man fra dag et sikre sig god og rigelig tildeling af både tilskudsfoder og grovfoder ved siden af mælken! Så er kalvene nemlig godt i gang med optaget og kan sikre sig energien, når mælkemængden bliver mindre efter 42 dage.
Mestrer man fasefodring samt tidlig tilvænning til det faste foder, kan man også om vinteren sagtens opnå tilvækster over 1.100 gram dagligt.
Til sidst er tildeling af lunken vand et rigtig godt værktøj. Kalvene drikker mere lunkent, end koldt, vand. Og har de mere væske i sig, æder de også mere fast foder, og får dermed mere energi.