Fandt den bedste kalvepasser ved et tilfælde

Ko nummer 3114 var kommet til skade med sit ben. Derfor fik hun lov til at blive i kælvningsboksen sammen med sin kalv. Næste nyfødte kalv kom også ind til hende, og pludselig så mælkeproducenterne Charlotte og Peter Aage Jensen, Vendsyssel, en enorm forskel på kalvene. I dag starter alle kalve på ejendommen de første 14 dage af deres liv ved »ammetanten«.

Sundheden og tilvæksten er markant bedre hos kalvene, der går de første 14 dage af deres liv ved en ammetante. Det oplever man på Sillebak i Vendsyssel.
Sundheden og tilvæksten er markant bedre hos kalvene, der går de første 14 dage af deres liv ved en ammetante. Det oplever man på Sillebak i Vendsyssel.

Det er logik for Charlotte og Peter Aage Jensen, at koen er den bedste til at passe en kalv.

Parret fra Flauenskjold i Vendsyssel kunne man læse om i gårsdagens avis. Her fortalte de, hvordan de er kommet tilbage til erhvervet efter en konkurs, endda med flotte resultater. Selvom de kun har malket køer på Sillebak siden oktober, har de allerede fundet ud af, hvordan kalvene kommer langt bedre fra start.

Tidligere har de, på helt traditionel vis, taget kalven væk fra koen efter kælvningen og opstaldet kalven i en enkeltboks.

- Men så var der hende der, siger Peter Aage Jensen og peger, med et smil på læben, på en ko.

- Hun var kommet til skade med sit ben og fik lov til at blive stående i kælvningsboksen sammen med sin kalv. Da den næste kalv kom til verden, var det nemt også at sætte den ind til hende, forklarer Peter Aage.

Hurtigt gik koen med tre kalve og Charlotte, og Peter Aage Jensen så med det samme en markant forskel på kalvene hos »ammetanten« og kalvene, som startede tilværelsen i enkeltbokse med suttespande.

- De voksede simpelthen fra de andre, konstaterer Peter Aage Jensen.

14 dage ved en ammetante

På Sillebak er det nu fire måneder siden, at en ko ret pludseligt kom til at stå med tre kalve, men hun står der endnu.

For det er blevet praksis på stedet, at når der fødes en kalv, kommer den ind til hende og går de første 14 dage af sit liv.

- Før døjede kalvene indimellem med diarre, især når de gik fra råmælk til mælkeerstatning, det oplever vi ikke længere, siger Peter Aage Jensen og kigger på koen, som står og tygger drøv, mens kalvene ligger i halmen omkring hende.

Koen tager imod de nye

Charlotte og Peter Aage Jensen oplever ikke nogen forskel på kalvens reaktion, når den bliver taget væk, om den bliver flyttet i en enkeltboks umiddelbart efter kælvningen, eller den får lov til at gå 14 dage sammen med ammetanten. De fornemmer heller ikke nogen reaktion fra koen.

- En kalv bliver flyttet væk fra hende, fordi en ny er kommet til. Så hun reagerer ikke, når vi flytter en kalv. Hun snuser blot til den nye kalv, og så er den accepteret, siger Peter Aage Jensen og kigger ned til kalvene i halmen.

Koen er den bedste til at passe kalven

For Charlotte og Peter Aage Jensen har det været noget af en øjenåbner og så alligevel ikke så mærkeligt endda.

- For selvfølgelig er koen den bedste til at passe kalven. Det er klart. Og hvis der kommer flere kalve, end hun kan gå med, så finder vi bare en ammeko mere, siger Peter Aage Jensen, som oplever forskellen så markant, at denne metode er kommet for at blive på Sillebakken.

- Før døjede kalvene indimellem med diarre, især når de gik fra råmælk til mælkeerstatning, det oplever vi ikke længere.

Peter Aage Jensen , Vendsyssel

Læs også

Skær den dårligst betalte mælk fra
Årsmødet livestreames på mandag
+1,6 kroner pr. ko om dagen ved skift til non-GM
Få mere protein ud af kløvergræsset
Koen skal bøvse under en emhætte
Robuste sorter til kolbemajs