Mælkeproducenter føler sig svigtede af EU og Arla
EU´s landbrugspolitik med CAP-reformen og et stadigt tungt forhold til mejeriselskabet Arla, mærkes hos de danske mælkeproducenter. De to emner var på dagsordenen i forbindelse med gårsdagens generalforsamling i Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, LDM, der fandt sted på Gl. Estrup på Djursland.
- Det hænger simpelthen ikke sammen. Vi er blevet forrådt af EU´s politik, som de ikke længere vil leve op til, nemlig at landbruget skal kunne opretholde et rimeligt indkomstgrundlag.
Sådan lød et af budskaberne fra formand i Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, LDM, Kjartan Poulsen, i forbindelse med foreningens generalforsamling i går, der blev holdt på Gl. Estrup ved Auning på Djursland.
Og det er både fortid og fremtid, som Kjartan Poulsen nu ser vise sig som realitet for nutidens danske mælkeproducenter. Først en tid hvor EU med tilskud støttede landbruget for at sikre europæerne billige fødevarer, og hvor ikke mindst danske landmænd investerede og udviklede stort.
- Man kan sige, at vi landmænd har været for risikovillige, og i forhold til nutidens realiteter er det jo rigtigt, men i forhold til kvotetidens realiteter, lavede vi jo bare en god forretning. Vi blev forrådt, og ikke nok med det – i dag sidder vi med en hel håndfuld sorteper´er, konstaterer Kjartan Poulsen, der peger på ikke bare økonomi, men også klima og miljø, hvor landbruget har trukket det korteste strå.
CAP-reform uden »C«
Hos Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter er begejstringen over EU´s CAP-aftale, hvor rammerne for den fremtidige fælles landbrugspolitik er lagt.
Kjartan Poulsen lagde i sin beretning ikke skjul på, at han vælger at sætte »C«-et i CAP i parentes.
- For der er ikke så meget »fælles« eller common, som »C«-et står for tilbage. Den vil betyde store forandringer for alle mælkeproducenter i Europa, og forandringer er ikke just olie i et kapitaltungt dansk landbrug, men vi plejer at være hurtige til omstilling, og det får vi behov for igen, konstaterer Kjartan Poulsen, der især frygter, at den fælles landbrugspolitik vil blive mere forskellig, og kan resultere i forskellige konkurrenceevne, der kan være farlig for Danmark.
Svært forhold til Arla
- Vi er desværre et sted, hvor LDM og Arla Foods ikke er på ordentlig talefod, og det skyldes naturligvis uoverensstemmelsen mellem Arla Foods og fem repræsentantskabsmedlemmer, en sag som LDM har anlagt.
Hele uoverensstemmelsen begyndte med Arla´s udsendelse af Global Mælkeleveranceaftale, som LDM fra start var imod og stadig er det. Og som man ikke mener medlemmerne skal skrive under, uanset om de måtte føle sig pressede til det.
- Nu ville det formodentlig være ulovligt at udsende sådan en ensidigt vedtaget aftale og tvinge os til at skrive under, og jeg forventer, at mejeriet tager den såkaldte aftale op til revision, nu hvor ensidigt fastsatte regler er forbudte i loven om urimelig handelspraksis, fastslog Kjartan Poulsen, der ikke ser for sig, at LDM vil kunne tabe den sag.