To kommuner må lude halm i år

Udbringningsperioden for gylle, med videre, forlænges ikke i år, og der må kun ludes halm i to kommuner.

I de kommuner, hvor det regnede meget i uge 21-38, kan der udbringes flydende organisk gødning på visse arealer helt frem til 15. oktober. Den almindelige frist er 1. oktober. Flydende organisk gødning er blandt andet gylle. Det skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Betingelserne er, at nedbøren i uge 21-38 er over normen samtidigt med, at nedbøren i uge 30-38 er 30 procent over normen.

I år har det slet ikke regnet så meget i nogen kommuner, at reglen træder i kraft. Det vil sige, at fristen ikke er forlænget i nogen kommuner i år.

En anden nedbørsafhængig regel afgør, om man må lude halm med ammoniak. Antallet af nedbørsdøgn i uge 31-37 er afgørende for, om det er tilladt at lude halm med ammoniak.

Lemvig og Struer

I år kan der ludes halm med ammoniak i to kommuner i Danmark. Det er i Lemvig og Struer kommune, hvor der i perioden har været nedbør i mere end 14 dage ud af sammenhængende 21 dage.

Miljøstyrelsen offentliggør nedbørsdata fra DMI ugentligt, så der er mulighed for at se hvor og hvornår, de nedbørsafhængige regler gælder.

Læs også