Listen over sygdomme, der kan snige sig ind på bedriften, er lang. Derfor er smittebeskyttelse vigtig, uanset om du bor i et salmonellatæt område eller ej.
Listen er lang over sygdomme, som man risikerer at hente ind i besætningen, hvis ikke smittebeskyttelsen er i orden. Det bliver påpeget i det seneste KvægNyt.
Et lille udpluk af tabsvoldende sygdomme, der kan true dårligt beskyttede besætninger, er digital dermatitis, B-streptokokker, ringorm, BRS og andre luftvejsvirus samt paratuberkulose.
Med andre ord er smittebeskyttelse vigtig på alle bedrifter – uanset, om du bor i et salmonellatæt område eller ej.
Med en relativt lille indsats og uden de store investeringer kan du dog mindske risikoen for, at tabsvoldende sygdomme lister sig ind på bedriften udefra. Og det kan godt betale sig. For hvem vil ikke gerne have færre syge kalve, færre yverbetændelser og dermed mindre arbejdsbelastning?
Enkle tiltag til smittebeskyttelse
Hvis man vil mindske risikoen for besøg af sygdomme, skal man sørge for, at man har helt basale smittebeskyttelsesforhold i orden på bedriften:
- Parkeringsplads med fast underlag og ren og tør vej til indgangen
- Tydeligt skilt, der angiver indgang, og planche med kontaktoplysninger på driftsleder/ejer
- Håndvask med sæbe og desinfektion samt rene håndklæder eller papirautomat
- Rent overtrækstøj og rene støvler til besøgende – og engangshandsker til rådighed
- Undgå servicebiler på foderbordet – hører absolut ikke til på foderbordet. Det er nemt og bekvemt; men du ved ikke, hvor de har kørt forinden, og hvad de slæber med ind på hjulene
Kilde: KvægNyt og Landbrugsinfo.dk