På Søndergård ved Ådum reducerer mælkeproducent Harald Olsen køernes metanudledning med det naturlige foderadditiv, Easylin.
Hver måned tikker en ny rapport fra mælkinfo ind i Harald Olsens indbakke på Søndergård ved Ådum. Ud fra en mælkeprøve taget fra tankbilen giver rapporten den vestjyske landmand et komplet billede af køernes sundhed og ydeevne – og ikke mindst metanudledning. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Nordan AgriCore.
- På Søndergård er vi tre mand til 230 køer og 230 hektar, så alle arbejdsgange skal så vidt muligt være nemme og overskuelige, og det er det at bruge mælkinfo. Jeg har valgt at starte op med mælkinfo for at kunne følge køernes generelle tilstand og ydelse og for at få en månedlig metanberegning og vise, at vi gør noget for at nedbringe vores metanudledning, siger Harald Olesen og tilføjer:
- Som det ser ud nu, kommer vi i fremtiden til at skulle dokumentere metanudledning overfor Arla og i forbindelse med en eventuel CO2-afgift, og der er det jo rigtig rart at være på forkant og vise, at vi allerede nu foretager beregninger og arbejder på reducering af klimaaftrykket.
Naturligt foderadditiv af hørfrø
Et af de tiltag, Harald Olsen har gjort for at forbedre køernes sundhed og reducere bedriftens klimaaftryk, er at inkludere det naturlige foderadditiv, Easylin fra Nordan AgriCore, i foderplanen. Easylin er baseret på ekstruderet hørfrø og indeholder en stor del af sunde omega-3-fedtsyrer – og så har det dokumenteret reducerende effekt på metanudledningen.
- Andre midler til at reducere metandannelsen er ofte kunstigt fremstillet, og der er det i min optik bedre at anvende naturlige midler, hvor det er muligt. Vi kan jo også sænke metandannelsen ved at tilsætte fedt, men det giver ikke på samme måde sunde køer. Vi har ikke brugt fedt, siden vi startede op på Easylin, for med Easylin får vi både fedt og protein – og så er det også økonomisk fornuftigt, lyder det fra Harald Olesen.
Anbefalet af kvægrådgiveren
Det er rådgivningsdirektør i Vestjysk, Ida Ringgaard, der for tre år siden anbefalede Harald Olesen at inkludere Easylin i foderplanen.
- En af årsagerne til, at Easylin vinder indpas er, at vi i Vestjysk har øget fokus på stor grovfoderoptagelse. Easylin er et højkoncentreret produkt med gode næringsstoffer, som giver mulighed for at anvende større mængder af grovfoder, og hos Harald er selvforsyningsgraden et væsentligt element, da han har et forholdsvist stort jordtilliggende og ønsker at producere så meget som muligt selv, siger Ida Ringgaard og tilføjer:
- Dertil kommer de mange gavnlige effekter af omega-3-fedtsyrerne, blandt andet i forhold til fertilitet, sundhed og reducering af risikoen for inflammation.
Bør være mere udbredt
Harald Olsen har på grund af de mange fordele ikke et øjeblik været i tvivl om, at Easylin var det rigtige for hans bedrift. Dog undrer han sig over, at flere af hans landmandskollegaer ikke også bruger foderadditivet og mælkinfo.
- Den eneste anden tilgængelige mulighed for at inkludere omega-3-fedtsyrer i foderet er frisk græs, og det medfører behov for endnu mere areal og krævende arbejdsgange. Derfor er det ikke en mulighed i vores set-up på Søndergård, fortæller Harald Olsen og fortsætter:
- Jeg ved, at Easylin har en positiv effekt på metanudledningen, og efter vi er begyndt på Easylin, ser vi eksempelvis en større ensartethed i køerne, når vi kigger på blandt andet deres gødning. Vi har generelt fået sundere og stærkere køer, der yder bedre. Alle disse forbedringer kan vi måle og se i mælkinfo og derudfra fintune foderplanen. Derfor synes jeg, Easylin og mælkinfo er to gode værktøjer til optimering.
Som det ser ud nu, kommer vi i fremtiden til at skulle dokumentere metanudledning overfor Arla og i forbindelse med en eventuel CO2-afgift, og der er det jo rigtig rart at være på forkant
Harald Olsen, mælkeproducent, Søndergård
Går aktiv klimaindsats og effektiv mælkeproduktion hånd i hånd?
Det metanreducerende stof Bovaer virker i praksis – men er dyrt at bruge