Årets økonomimøde for mælkeproducenter og gennemgang af kvægnøgleresultater viste gode resultater for 2023 og gode takter for 2024.
Årets økonomimøde for mælkeproducenter blev indledt af kvægchef, KvægrådgivningDanmark, Louise Foged Kornfelt:
- Udbyttemæssigt var 2023 et fornuftigt år, når vi ser isoleret på grovfoder. Jeg vil opfordre til, at, når vi snakker grovfoder, at I har beholdninger, der kan klare de her lidt mere klimaudfordrende år, som vi jo nok får fremadrettet, sagde hun.
- I 2023 kom vi fra en mælkepris, der var fuldstændig oppe at ringe i 2022 og så gik det ellers pænt ned ad bakke i første halvår af 2023. Det var samtidig med, at mange af jer havde nogle kontrakter, der stadig var til den høje side, så dækningsbidragsmæssigt faldt det ret drastisk i første halvår. Heldigvis begyndte det at udligne sig på markedet, og der begyndte at være en større efterspørgsel, så mælkeprisen steg lidt igen. I takt med at kontrakterne også faldt, begyndte det at se mere fornuftigt ud i andet halvår af 2023. Nu er vi kommet ind i 2024, hvor vi også ser en fornuftig mælkepris, så det håber vi fortsætter, lød det fra kvægchefen, der også fremhævede bæredygtighedspoint som noget nyt, der har indflydelse på mælkeprisen.
- Vi er begyndt at arbejde rigtigt meget med bæredygtighedstillæg. Og vi kan se, at mange af jer, har taget det til jer.
Hav styr på management og omkostninger
Regnskabsresultaterne blev gennemgået af Jesper Høgsted, virksomhedsrådgiver, Velas.
Han understregede blandt andet vigtigheden af, at man som landmand har styr på management og omkostning samtidig med, at man kan få køerne til at yde.
- Bankerne hæfter sig ved, om der er en god drift, og om der er stabilitet. Det man skal slå på i banken, det er, at man er dygtig til sit management, er god til at få køerne til at yde og man har styr på sine omkostninger, sagde han.
Er man det ikke, er det mindst lige så vigtigt at få fortalt banken, at man godt er klar over situationen, og at man har en plan for, at det kan blive ændret.
Overvej fast rent
Jesper Høgsted anbefalede de fremmødte at få lavet en strategi for renten.
- Læg 30-40 procent af lånet i fast rente.
- På et eller andet tidspunkt, da vil renten falde, og så vil jeg klart anbefale, at I får lidt mere af gælden i fast rente. For I kommer også til at stå bedre overfor banken, når nu I har en større del af jeres gæld i fast rente. Det er blot en af mange ting, hvor I har en større sikkerhed.
- Udnyt de gode år til at styrke virksomheden.
- I er i konstant forhandling med jeres bank. Mange af jeres aktiver, er til faste priser, men det er ikke dem alle, så få et overblik over, hvad jeres jordpriser er eksempelvis. Det kan hurtigt give en del ekstra kroner i egenkapital, og dermed står i bedre overfor banken, når der skal forhandles.
Opsummering på 2023
Et år med en stadig høj, men dog mere normal mælkepris
Stigende krav til DB pr. årsko
Fremstillingspriser stiger som følge af inflation
Renteomkostninger er steget voldsomt – vi forventer de falder lidt tilbage igen
Udnyt konkurrence blandt bankerne – de vil gerne have jer derude
Kilde: Jesper Høgsted, virksomhedsrådgiver, Velas
Kvægnøgleresultater
- Det har været et godt år opsummerede John Jensen, kvægrådgiver hos KvægrådgivningDanmark, da han fremlagde kvægnøgleresultaterne for 2023.
- Vi ser et gennemsnit på knap 21.000 kroner i dækningsbidrag for jersey, godt 21.000 kroner i dækningsbidrag for stor race og cirka 18.000 kroner i dækningsbidrag for økologiske besætninger.
Kvægnøglen er et værktøj til optimering af produktionen og et værktøj som rigtig mange har glæde af. Det holder også kvægrådgiverens fokus på økonomi og giver feedback på den rådgivning, der ydes, og det er, ifølge John Jensen, ikke helt uvæsentligt.
Der er 85 besætninger med i kvægnøglen: 38 stor race, 29 jersey og 18 økologiske besætninger.
Hvad kan Kvægnøglen?
Beregner kvartalsvis DB/ko inkl. opdræt og sammenholder med tekniske nøgletal
Et værktøj der giver løbende dokumentation for udvikling i stalden
Opfølgning på målsætninger og teknisk budget
Benchmarking over mod kolleger