Advokater sablede leverandøraftale ned
Advokater advarede på et møde i Agerskov torsdag aften i klare vendinger andelshavere i Arla om at skrive under på ny leverandøraftale.

- Det er den mest vidtgående fortrolighedsklausul, jeg nogensinde har set, lød kritikken af leverandøraftalen blandt andet fra advokat Lauge Fastrup på mødet, som var arrangeret af Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter.
Arlas andelshavere bør ikke underskrive Arlas nye leverandøraftale, hvis de fortsat vil være dækket ind under andelsretten og lighedsprincippet i et andelsselskab.
Det vurderer de to advokater Lauge Fastrup og Hans Sønderby, som torsdag aften på et LDM-møde i Agerskov beskrev de juridiske konsekvenser af at sætte sin underskrift på en ny leverandøraftale, som Arla har sendt dem.
Dermed erklærede de sig uenige med blandt andre bestyrelsesmedlem i Arla, Steen Nørgaard Madsen, der flere gange har udtalt, at der »ikke er store ændringer« i aftalen i forhold til de nuværende vilkår.
- Der er i alt otte bestemmelser i aftalen, der giver Arla mulighed for at behandle jer individuelt efter selskabets eget skøn. Så hvis du skriver under, har du ikke nogen som helst sikkerhed for, at du bliver behandlet ligesom sidemanden, sagde Lauge Fastrup til forsamlingen på knap 100 fremmødte.
Advokaten understregede, at den nye leverandøraftale er en individuel aftale, hvilket vender grundlæggende op og ned på det forhold, som andelshaverne hidtil har haft til selskabet.
Usikkerhed
Lauge Fastrup peger på, at andelshaveren med den nye aftale ikke nødvendigvis har mulighed for at lave splitleverancer, som der ellers står i vedtægterne, at han kan med op til 20 procent af mængden.
Også fortrolighedsklausulen i aftalen blev mødt med stor kritik af Lauge Fastrup.
- Det er den mest vidtgående fortrolighedsklausul, jeg nogensinde har set. Hvis I skriver under, må I ikke spørge sidemanden om, hvilke vilkår han har aftalt med sit selskab.
Advokaten mener, at konsekvenserne kan være vidtrækkende.
- Jeg har forstået, at idéen i et andelsselskab er at trække på samme hammel. Her har man kortsluttet det. Hvordan kan I fremover diskutere Arlas forhold, hvis I ikke må spørge om hinandens forhold? Det bliver den enkelte andelshaver mod Arla – det kollektive forsvinder, sagde advokaten.
Mistænkeliggørelse
Nogle af de fremmødte, blandt andre Jens Lykov, der er i Arlas repræsentantskab, mente, at Lauge Fastrup med sin kritik af leverandøraftalen mistænkeliggør de folkevalgte i Arla.
- Vi har en bestyrelse, som vi kan smide ud hvert andet år. Jeg synes, at det her er for dårligt. Det er noget fis, sagde Jens Lykov om advokatens indlæg.
Lauge Fastrup understregede imidlertid, at han først og fremmest forholder sig til de juridiske konsekvenser af aftalen og ikke motiverne bag. Når det så var sagt, opfordrede advokaten i klare vendinger andelshaverne til at tænke over, hvorfor de er blevet præsenteret for aftalen.
Angreb
Over for Effektivt Landbrug vil Lauge Fastrup gerne gisne om, hvorfor Arla forsøger at få andelshaverne til at underskrive aftalen.
- Det her kommer til at dreje sig om, hvem der er svagest i Arlas system. Og der kan man næsten regne ud, at den danske landmand er den svageste. I andre lande har landmanden i et eller andet omfang et leveringsalternativ. Det har den danske landmand ikke i samme grad, vurderer Lauge Fastrup
- Så når man skal fordele den store Arla-kage, så har den danske landmand den svageste position. Det betyder, at hvis Arla vil udvikle sig i andre lande, så kan vi nok ikke rumme i hovedet, hvad den her aftale kan bruges til, tilføjer advokaten.
Sidste åbne møde
Også advokat Hans Sønderby advarede på det kraftigste andelshaverne om at skrive under på aftalen.
- Hvis I skriver under, så er det sidste gang, at I kan være samlet til et åbent møde. I aftalen står der ophør af åbenhed og mangel på mulighed for, at de rettigheder, man har, bliver respekteret. Skriver man under, så er det med andelslivet som indsats, hvis man snakker om sine vilkår.
Blandt andre Erik Hansen, der er bestyrelsesmedlem i Viking, bakkede op om, at andelshaverne først og fremmest bør løse problemet i egne rækker.
- Jeg har tillid til, at repræsentantskabet klarer det her for os, sagde han.
Kjartan Poulsen, formand for LDM, reagerede på advokaternes indlæg ved at opfordre de fremmødte til at underskrive en erklæring, som LDM har lavet, der udtrykker bekymring for Arlas tiltag.
- De har smidt andelstanken væk. Hvis du skriver under, er du ikke længere dækket af vedtægterne, advarede Kjartan Poulsen.
Scannes ind
En af de mælkeproducenter, der ikke skriver under på aftalen, er medlem af Arlas repræsentantskab og bestyrelsesmedlem i LDM, Erik Riskjær, Suldrup nord for Aalborg.
Han og andre har nu fået at vide af de folkevalgte i Arla, at de ikke bliver smidt ud, hvis ikke de ikke skriver under. Deres eksisterende aftale på én side vil blot blive scannet ind, så den bliver elektronisk.
Ingen fra Arlas bestyrelse var mødt frem til det åbne møde i Agerskov. I stedet har Arla indkaldt til et lukket møde i Billund på tirsdag, hvor selskabet vil komme med sin udlægning i sagen.
Sidste frist for at underskrive leverandøraftalen er 1. maj.