Det er klimarigtigt at fodre med rapsfrø, men er det muligt?

Et to-årigt forsøg skal kigge på mulighederne for at fodre med rapsfrø for at reducere mælkens klimaaftryk og producere sundere mælk.

Om det er praktisk muligt at fodre med rapsfrø, er en af de ting, som et to-årigt forsøg vil undersøge. Seges står nemlig i spidsen for et forsøg, som vil kigge på rapsfrø som et fodermiddel til malkekøer. Målet er at reducere mælkens klimaaftryk og gøre mælken sundere ved at øge fedtsyretildelingen til de danske malkekøer.

- Det burde være en af de lavthængende frugter det her. Men vi skal selvfølgelig dokumentere effekten og finde ud af, hvordan det praktisk lader sig gøre, fortæller chefkonsulent Nicolaj Ingemann fra Seges, som er med i projektet, til KvægNyt.

Reducerer metanudskillelsen

Det er allerede kendt, at fedt er et af de foderemner, der reducerer køernes udskillelse af metan mest. Oftest bruger man palmefedt, men i dette projekt er forventningen, at ved at tildele rapsfrø, vil metanudskillelsen fra køerne kunne reduceres med yderligere 10 procent.

- Samtidig vil rapsfrøene erstatte den nuværende anvendelse af palmefedtprodukter. Denne erstatning vil mindske klimaaftrykket, da raps kan dyrkes lokalt og ikke har samme skadelige effekt på regnskoven, som drift af palmeplantager forklarer Nicolaj Ingemann.

Dermed forventes en reduktion af mælkens samlede klimaaftryk på 15 procent, skriver KvægNyt.

Samtidig, når man kigger på mælkens sammensætning, ved man, at andelen af mættet fedt vil være lavere ved fodring med rapsfrø sammenlignet med palmefedt. Oven i det har gruppen bag projektet en forventning om, at rapsfrø vil kunne øge koens produktion af mælkefedt med 2-3 procent.

Rapsfrø skal knuses før opfodring

Nicolaj Ingeman fortæller, at noget af det, man skal undersøge de næste to år, er, hvordan rapsfrø bliver nemt og praktisk at bruge i foderrationen. For en af de helt store udfordringer er, at rapsfrø skal knuses før opfodring.

Det kan give lidt vanskeligheder, fordi rapsfrøet er meget lille, hårdt og samtidig meget olieholdigt. Oven i det er holdbarheden begrænset, når først frøene er knuste.

Det betyder, at for at rapsfrø overhovedet er muligt at anvende i foderrationen, er der nogle teknologiske udfordringer, som skal løses.

- Desuden er der usikkerhed om, hvor meget rapsfrø køerne kan optage, før det påvirker foderoptagelsen og mælkeydelsen negativt, lyder det.

Hør mere på kongressen

Forsøget sker i samarbejde med Skiold, Moderne Kornbehandling, Vestjyllands Andel og Arla, og lige nu leder Seges efter besætningsejere, som kunne være interesseret i at deltage.

På årets Kvægkongres kan man høre meget mere om forsøget i sission 18: »Metan – fodringsmæssige tiltag« og i session 59: »Økonomi og klimaaftryk ved fodring med fedt«.

teba

Læs også