bannerPos

Fokus på dødelighed skal give bedre økonomi og større arbejdsglæde

- Det primære mål med det her er at få fokus på kodødeligheden, for lige så snart, vi får fokus på én ting, så rykker vi også, lød det fra Nanna Frimann Jensen. Foto: Christian Carus

AF: CHRISTIAN CARUS

FAGJOURNALIST
13-02-2020 09:38
1. marts skyder LVK Kvægdyrlægerne projektet »Koen længe leve« i gang.

Der er mange gode grunde til at have fokus på dødeligheden i besætningen og dermed også til at slutte sig til LVK Kvægdyrlægernes projekt »Koen længe leve«, fastslog dyrlæge Nanna Frimann Jensen på LVK’s årsmøde forleden.

- Rent økonomisk ved vi, at en død ko koster omkring 13.000 kroner. Og en ko begynder altså først at give overskud, når den har rundet fem år. Det burde være et ret stort incitament til at se, om ikke man kan gøre noget for at sænke kodødeligheden, sagde dyrlægen.

- I forhold til omverdenens krav i forhold til dyrevelfærd, vil det også give noget, mens I selvfølgelig også bedst selv kan lide at arbejde med sunde og raske dyr. Så arbejdsglæde er også et parameter i det her. Det er bare sjovere at arbejde med levende end med døde dyr, konstaterede Nanna Frimann Jensen.

Fokus rykker

Projektet bliver skudt i gang 1. marts, hvor Nanna Frimann Jensen håber at have mange mælkeproducenter på listen.

De vil hver især sætte sig med deres dyrlæge og lave en handleplan, inden de med månedlige opfølgninger på kodødelighed og tidligt slagtede køer skal sparre med kollegerne, give gode råd og finde inspiration og motivation – primært via Facebook og e-mail.

Hele projektet vil så blive evalueret til næste årsmøde, hvor dyrlægen spår, at man vil kunne konstatere fremgang hos de enkelte deltagere.

- Det primære mål med det her er at få fokus på kodødeligheden, for lige så snart, vi får fokus på én ting, så rykker vi også, lød det fra Nanna Frimann Jensen.

Klæd medarbejderne på

Mens fokus er det primære element, er medarbejderne også en vigtig nøgle, hvis man vil i mål med at sænke dødeligheden i besætningen.

- Sæt jer med jeres medarbejdere og snak det igennem – eventuelt med vores info-ark »Gode råd til at spotte den syge ko« i hånden. For den tidlige indsats er vigtig, og det betyder meget, at man går systematisk til værks, og medarbejderne ved, hvad de skal gøre. Det kan nogle gange være svært at være ny medarbejder, så det er vigtigt, at de bliver klædt godt på til opgaven, fastslog Nanna Frimann Jensen.

- Og så er det vigtigt at huske på, at det her projekt ikke skal være et værktøj til at slå hinanden oven i hovedet med. Det skal være motiverende og sjovt, mindede hun forsamlingen om.

Mild vinter har gavnet europæisk hvede

Vi står overfor en lavere hvedeproduktion i Europa efter voldsomt nedbør hen over efterår gjorde det vanskeligt for europæiske landmænd at så hvede. Til gengæld har vi frem til nu haft en mild vinter, hvilket trods alt har gavnet den hvede der er blevet sået.

Det er ikke landmandens opgave at bevise sin egen uskyld

»Blokerende fejl« i landbrugets EU-ansøgning er med til at vende bevisbyrden om, og det er klart ulovligt – skriver Bæredygtigt Landbrugs chefjurist.

Amerikanske kødpriser rykker op

Nu ser det ud til at de amerikanske kødpriser langt om længe kan følge trop med de prisstigninger vi har oplevet her i Europa siden starten af 2018. Kina har således nu officielt tilladt import af blandt andet fjerkræ fra USA.

Interview skal være med til at sikre et vellykket generationsskifte

Når generationsskiftet sker inden for familien, stilles der ekstra store krav til processen. Østdansk Landboforening & Sagro har udviklet en ny model til at interviewe deltagerne i generationsskiftet for at sikre et succesfuldt skifte, fremgår det af ostdansk.dk.

Omdan din virksomhed til et selskab og udskyd skatten

Særligt for svineproducenter kan der være en skattemæssig gevinst i at omdanne sin virksomhed til et ApS eller A/S, vurderer rådgivningsselskab. Netop nu kan omdannelsen klares skattefrit. 
Side 1 af 1773 (35441 artikler)Prev1234567177117721773Next