Kvægavlsselskaberne bliver større og større, men der er stadig plads til private initiativer, mener formanden for Dansk Holstein, Kristian Nielsen.
Dansk Holstein oplever i øjeblikket at avlsselskaber bliver større og større, både gennem opkøb, sammenlægninger og samarbejdsaftaler. Noget som er drevet af, at den forskning og udvikling der sker, kræver rigtig mange penge og volumen at dele regningen ud på.
- I USA ser vi lige nu et stort privat selskab med en rigtig god økonomi, som investerer kraftigt. Og ikke nok med det, noget andet, som også andre selskaber gør, de holder deres tyre for sig selv, indtil de har lavet næste generation. Så du kan faktisk ikke købe andet end kønssorteret sæd af de nyeste tyre, før de har fået lavet den næste generation, sagde formand Kristian Nielsen på Dansk Holsteins årsmøde, hvor han spurgte, om det er til gavn for kvægbrugerne eller selskaberne.
- Kan de landmandsejede følge med her, eller er vi på vej hen mod en fremtid, hvor avlen ligger ved store selskaber, som vi har set det ved høns og måske også lidt ved svin, hvor det drejer sig langt mere om selskabtes økonomi end landmandens, spurgte formanden.
Avlsselskaberne har en stor rolle
I Europa opleves fusioner og samarbejdsaftaler på området, og i den forbindelse slog formanden fast, at det er afgørende med en stærk avlsforening, når selskaberne bliver større.
- Avlsforeningerne skal holde selskaberne fast på den linje, der er lagt, og tale avlernes sag, så der bliver en fornuftig betaling for avlsdyr, både kvier og tyre, for der vil nok ske det, at rigtig mange af de tyre, der bliver lavet, vil blive lavet på stationer og ikke ude ved landmanden, sagde formanden og konstaterede, at det er nødvendigt, at der også er plads til private initiativer.
- Rigtig fremgang kræver, at der engang imellem er nogle, der tør at tænke lidt anderledes, og er med til at bevare diversiteten i avlen, og der skal være en chance for gevinst, som gør, at interesserede avlere stadig tør satse, lød det.
Uvildig avlsrådgivning
I den onlinedebat der fulgte efter formandens beretning ved årsmødet, blev der også spurgt ind til avlsrådgivningen i Danmark.
- Der findes pt. ikke en uvildig avlsrådgivining i Danmark. Der finders sælgere, som er tilknyttet firmaer. Er der plads til en sådan rådgivning i Danmark?, lød det fra en spørger, som henviste til at han/hun for eksempel kunne være ansat af avlsforeningen eller en dyrlægevirksomhed.
For år tilbage har det altid lydt, at alvsrådgivning var uvildig.
- Det kan man nok ikke 100 procent sige, den er i dag. Men der er nogle, der er lidt mere sælgere end andre. Vi har et avlsmål, der hedder NTM ,og hvis man i høj grad bruger det til at rådgive ud fra, så er det ikke uvildigt, men det er på den anden side det mål, der giver den bedste avlsfremgang økonomisk i Danmark, sagde Kristian Nielsen, som mener, at det er op til kvægbrugerne, om der er plads til en uvildig rådgivning i Danmark.
- Det er et spørgsmål om, om der er nogen der er parat til at betale en pris for en uvildig rådgivning. For jeg tror, at hvis der er det, så er der også plads til at der er nogen, der vil lave sådan en rådgivning.
teba@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 55 15 87
Det blev der sagt
Avlsarbejdet var i fokus, da Dansk Holstein afholdte årsmøde i sidste uge.
Virtuelt dyrskue på vej
Hvis corona-situationen vil det, inviterer Dansk Holstein interesserede til virtuelt dyrskue søndag den 24. januar.
Dyr, udstillere og medhjælpere møder op i Herning, mens tilskuerne kan se med hjemmefra.
Til de interesserede er der tilmelding senest den 4. december.
Alternativ besætningskonkurrence
Avlsforeningen Dansk Holstein valgte at afholde en alternativ besætningskonkurrence efter, at alle skuer hen over sommeren blev corona-aflyst.
- Vi synes, der skulle være noget for jer med interesse for den sortbrogede ko. Vi var meget spændte på, hvordan I ville tage imod det, men det blev til hele 36 grupper, både Holstein og Rød Holstein og jeg ved, at både Torben (Torben Balling Lund, chefkonsulent i Dansk Holstein, red.), og vores svenske dommer havde en rigtig god dag med at være ude at bedømme, fortalte Kristian Nielsen, formand for Dansk Holstein.
Årets sortbrogede vinder blev Tøvestensgaarden ved Slagelse, mens Vinum Holstein ved familien Ittersum fra Skærbæk blev nummer to, efterfulgt af Ve Bo Holstein ved familien Veldhuisen fra Løgumkloster.
Hos Rød Holstein løb Borup Holstein fra Vrå med sejerne, mens Dueholm Holstein fra Skive og familien Hestbæk fra Aarestrup fulgte efter.
Mest anvendte importtyr med NTM på -7
Importtyren Epic fra World Wide Sires er den mest anvendte importtyr i Danmark for fjerde år i træk med 5.956 insemineringer i 2019/2020 og godt 38.000 insemineringer i alt i Danmark.
- Jeg bliver nødt til at sige det samme, som jeg sagde sidste år. Han er efterhånden ved at være outdated. Med et NTM på -7 så vil jeg mene, at det burde være muligt at finde en tilsvarende tyr, som kan gøre det bedre, og som har et højere NTM end -7, sagde chefkonsulent Torben Balling Lund fra Dansk Holstein.
- I skal huske på, at når kvierne bliver insemineret, og bliver til en ko, så har vi et NTM på måske -12 - -14 stykker. Så er det altså lidt op ad bakke, når en ko starter på det niveau, konstaterede han.
- Rigtig fremgang kræver, at der engang imellem er nogle, der tør at tænke lidt anderledes, og er med til at bevare diversiteten i avlen, og der skal være en chance for gevinst som gør, at interesserede avlere stadig tør at satse.
Kristian Nielsen, formand ved Dansk Holstein