Gennem en styrkelse af Keenan i Danmark har der været stort fokus på, at kunderådgivning og effektivisering af servicedelen som alle landmænd gerne skal opleve i forbindelse med deres Keenan fuldfodervogn. Derfor har Keenan Danmark indgået et omfattende samarbejde med tre servicecentre.

Agerfeld VVS Smede- og Maskinforretning fra Holstebro tiltræder som ny importør af servicedele og vil fungere som dansk centrallager, ligeledes vil de dække service af region midt. Ole’s Smedeforretning, Haubro, vil stå for servicen i region nord. Region syd vil blive håndteret af det kompetente hold fra Vilslev Smede- Og Vvs, der er placeret i Gredstedbro.

- Det giver rigtig god mening for os at få gode aftaler på plads, som dem vi indgik forleden, så vi kan sikre, at landmænd i hele Danmark oplever den høje Keenan-ekspertise, uanset om det handler om service, rådgivning eller et eventuelt køb af en fuldfodervogn, siger Morten Biel Hansen, administrerende direktør for Alltech Denmark.

Kinesisk import af mejeriprodukter stiger støt

Kina fortsætter med at importere mejeriprodukter i stor stil. Sidste år blev der sat nye rekorder for den kinesiske import i alle kategorier, med undtagelse af sødmælkspulver (WMP), og tendensen fortsætter.

I de første syv måneder af 2019 er importen fortsat med at stige i fem ud af seks mejerikategorier – kun osten, der udgør den mindste del af importen, går tilbage til 2017 niveau efter en stigning i 2018.

Størst stigning ses for mælk og fløde, hvor importen er vokset med 130 tons svarende til en vækst på 39 procent. Også sødmælkspulver (WMP) står til et godt år i 2019 med en stigning på 27 procent fra 2018. Derudover er importen af sødmælkspulver blot 118 tons fra at ramme niveauet fra rekordåret 2014.

Ny støtteordning til miljøtiltag

Den 1. oktober åbner Landbrugsstyrelsen for støtteordningen »Miljøteknologi 2019«, hvor der kan søges om tilskud til miljøtiltag til kvæg og gartneri. Puljen er på i alt 50 millioner kroner, hvoraf 37 millioner kroner er afsat til initiativer i kvægsektoren.

Og det er ifølge Christian Lund, formand for Sektorbestyrelsen L&F Kvæg, en god idé.

- Det er en meget god ordning. Den sørger for, at pengene kommer ud at arbejde, skaber værdi for produktionen og tilgodeser de landmænd, som ønsker at udvide og skabe vækst med en reduceret miljøpåvirkning, siger han.

Sidste frist for ansøgninger er 3. december. Miljøteknologi 2019 er en del af Landbrugsstyrelsens Landdistriktsprogram 2014-2020 og er 100 procent finansieret af EU. Du kan læse mere om ordningen, og hvordan du søger på Landbrugsstyrelsens hjemmeside.

Tjek for drægtighed før I sender til slagtning

Organisationen Anima har sat fokus på ulovlig transport af højdrægtige køer og kvier. Selvom foreningen overdriver omfanget, er hvert tilfælde uacceptabelt, skriver Landbrug & Fødevarer Kvæg.

I 2017 var der 70 ulovlige transporter/slagtninger ud af cirka 254.000 slagtede køer og kvier. Det svarer til 0,28 promille.

Landbrug & Fødevarer Kvæg ved, at tallene for 2018 er lavere, men afventer den endelige opgørelse fra Fødevarestyrelsen. Og mener at 70 er alt for mange.

- Vi vil på det kraftigste opfordre alle til at få dyrlægen eller inseminøren til at drægtighedsundersøge, hvis man er det mindste i tvivl. Husk også, at der er mulighed for at benytte DMS-modulet »Må slagtes?« som specifikt tjekker, om dyrene kan være højdrægtige. Det er placeret i »Dagligt overblik« og kan desuden tilgås fra flere lister, hvis man gerne vil tjekke flere dyr på én gang. Modulet omfatter kategorierne »Ja«, »Nej« samt »Risiko«, hvor sidstnævnte betyder, at dyret bør undersøges nærmere, eksempelvis hvis det er insemineret tidligere, men ikke drægtighedsundersøgt, skriver sektordirektør Ida Storm og formand Christian Lund, L&F Kvæg, på LandbrugsInfo.

Fund af højdrægtige dyr, som er sendt til slagtning, bliver meldt til politiet af de kontrollerende dyrlæger. Bødestørrelsen er 13.000 kroner ved førstegangsforseelse. Anden gang kan forseelsen straffes med op til 40.000 kroner.

Kvæg