Blod til salmonellaprøver skal tages fra dyr, der har opholdt sig mindst tre uger i besætningen. Et krav, som trådte i kraft 1. januar i år, skriver Seges i Kvægnyt.

Kravet gælder uanset, om der er tale om de lovpligtige prøver eller niveaugivende (for eksempel hvis en niveau 3-besætning ønsker at komme i niveau 2). Det er med andre ord ikke muligt at lade nyindkøbte dyr indgå i prøveudtagningen. Denne tre-ugers-regel gælder også kvieejendomme.

Som hidtil skal prøverne tages af de yngste dyr over tre måneder. Dette krav er uændret.

--

Eksport af spædkalve stiger

I første kvartal 2019 steg eksporten af spædkalve kraftigt sammenlignet med de seneste fire år. Eksporten er derfor nu næsten på niveau med de høje niveauer, man så tilbage i 2013-14. Det skriver Danske Slagtekalveproducenter.

Det er desværre også forventeligt med de nuværende dårlige bytteforhold, som har lukket enkelte slagtekalveproducenter og fået andre til at stoppe med at indsætte kalve, skriver foreningen.

Den håber derfor fortsat på en snarlig korrektion af prisforholdene, så presset på landets slagtekalveproducenter og eksporten af spædkalve vil blive mindsket.

--

Bliv advisory-medlem

Seges akademis advisory board har kørt i fire succesfulde år og søger nu nye medlemmer. De skal give sparring på, hvordan landmænd kan tiltrække, udvikle og fastholde kvalificerede medarbejdere. Med den viden vil Seges akademi arbejde på at gøre landbruget til fremtidens bedste arbejdsplads.

Hvis du har lyst til at prøve kræfter med advisory boardet, kan du læse mere om det og bliv klogere på, hvordan du ansøger på seges.dk/advisory-board.

 --

Fokus på den ældre malkeko

Holdbare køer er udtryk for sundhed og velfærd i besætningen, og en lav udskiftning er godt for både klima og pengepung. Det er nemlig dyrt at opdrætte nye køer – både målt i kroner og i drivhusgassen metan.

Med ældre køer følger desværre også en risiko for højt celletal, og yversundheden kan være udfordret.

Derfor sætter Økologisk Landsforening fokus på dette emne ved et arrangement onsdag den 1. maj hos økologisk mælkeproducent Bjarne Nebel, Sepstrup Vestergaard ved Them.

Bjarne Nebels køer malker i fem år, hvor gennemsnittet for økologiske Dansk Holstein-køer kun er tre år. På den måde får Bjarne i runde tal 20.000 kg mælk mere ud af hver kælvekvie, han opdrætter.

Kvæg