Gangarealer, der støder op mod en væg, må ifølge Lov om hold af malkekvæg kun være syv sengepladser lange. Kravet skal minimere risikoen for, at svage køer holdes fanget i lange blindgange af mere dominerende køer. Bestemmelsen skal dog først være fuldt implementeret i 2034.

- Fortolkningen af loven betyder, at reglen også gælder for blindgange, der dannes, når et sengebåseområde opdeles f.eks. ved, at der opsættes en bom eller kæde mellem to rækker af sengebåse.

- Det kan imidlertid give praktiske problemer i mange stalde, da sengerækkerne oftest er op til 20 senge lange ved 1-3 sengerækker og 15 senge ved mere end tre rækker, forklarer specialkonsulent hos Seges, Peter Raundal, afd. for HusdyrInnovation, Sundhed, velfærd og reproduktion, kvæg. Det sker i KvægNyt.

Mangler viden på området

Her pointerer specialkonsulenten, at der ikke er megen konkret viden om, hvorvidt svage køer i større grad holdes fanget i en lang blindgang på 10 sengebåse end ved en kort blindgang på syv sengebåse.

På den baggrund har Seges og LMO i fællesskab undersøgt, om køernes opholdstid i en blindgang er påvirket af længden af blindgangen.

- Med kameraer opsat i en gængs malkekvægsbesætning blev det registreret, hvornår hver ko gik ind i blindgangen, og hvornår hun gik ud igen. Det var ikke muligt at registrere, hvor lang tid hun eventuelt lå i sengebåsene eller stod på staldgangen.

- Undersøgelsen viste, at den gennemsnitlige opholdstid var ca. 44 minutter i den korte blindgang og ca. 78 minutter i den lange blindgang

Peter Raundal, specialkonsulent hos Seges i KvægNYT

Undersøgelsen viste, at den gennemsnitlige opholdstid var cirka 44 minutter i den korte blindgang og cirka 78 minutter i den lange blindgang. Dog var andelen at køer, der opholdt sig under 30 minutter i blindgangene, knap 80 procent i den korte blindgang og godt 60 procent i den lange, hvilket var med til at trække den gennemsnitlige opholdstid ned i den korte blindgang.

Næppe hviletid

Undersøgelsen kunne ikke afgøre, om nogle køer i højere grad blev holdt fanget i blindgangen, når den var 10 senge lang i forhold til syv senge.

- Den længere opholdstid kunne f.eks. også skyldes, at køerne i den lange blindgang i højere grad anvendte tiden i blindgangen til at hvile i sengebåsene.

- En hvileperiode for raske køer i sengebåse er i gennemsnit omkring en time, så køerne, der kun var i blindgangen i under en halv time, anvendte antageligvis ikke tiden til at få hvilet, påpeger specialkonsulenten.

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 4, 2019

Kvæg