Minister hentede inspiration i Vadum
Fødevareministeren var forleden på rundtur hos økolog Per Bundgaard i Vadum. Her hørte han blandt andet om sharemilking, klimavenlig kødproduktion og carbonfarm-forsøg i marken.

Hos Per Bundgaard (bagerst) hørte Rasmus Prehn (forrest) blandt andet om, hvordan et sharemilker-projekt har givet en ung landmand chancen for at komme i gang som mælkeproducent uden en kæmpeinvestering.
Sharemilking, kogræsserlaug, naturpleje med heste og skotsk højlandskvæg, salg af klimavenligt oksekød og drift af cirka 1.500 hektar økologisk jord og deltagelse i diverse projekter med henblik på bedre klima.
Om det handler om økologi, klimafokus, involvering af byboer i landbruget eller hjælp for unge landmænd til selv at komme i gang, så har nordjyske Per Bundgaard et projekt, der passer.
For der skal jævnligt ske noget nyt på gården i Vadum.
- Nogle gange bliver det måske lige rigeligt, men når man har en passion for at prøve nye ting, er det svært at lade være. Og så handler det i høj grad om at acceptere, at man ikke selv kan være alle steder og i stedet alliere sig med andre dygtige folk og samarbejdspartnere, der har styr på den enkelte driftsgren. Det er det, man kalder et matrixbrug, fortæller Per Bundgaard, der forleden viste bedriften frem for fødevareminister Rasmus Prehn.
Hjælper unge i gang
Gården har været på familiens hænder siden 1519, og Per Bundgaard har drevet den siden 1985. I 1998 lagde han om til økologi, hvor mælkeproduktion var en del af forretningen frem til 2001.
Efter en årrække med kviehotel, lejede han i 2015 stald og malkeanlæg ud til to unge landmænd i et såkaldt sharemilking-samarbejde. Siden er den ene faldet fra, mens Per Bundgaard i dag selv ejer halvdelen af selskabet I/S Bundgaard Sharemilker sammen med Patrick Brosze Bertelsen.
Klimavenligt kød
En anden vigtig sparringspartner på gården er Per Bundgaards yngste søn, 17-årige Christian Bundgaard.
Udover at gå på første år på handelsskolen, er det Christian Bundgaard, der står for afsætning og markedsføring af Bundgaard Økologis klimavenlige oksekød.
Kødet kommer fra jersey/murray grey-krydsninger. Og med en diæt, der udelukkende består af økologiske græsprodukter – primært fra arealer med vedvarende græs, der ikke bliver pløjet, tør man godt kaldet produktet »klimavenligt«.
Udover sine samarbejdspartnere til kød- og mælkeproduktion har Per Bundgaard i alt tre fastansatte til at klare driften af Bundgaard Økologi, mens de travle perioder i marken kræver endnu mere arbejdskraft.
Inspireret minister
Det var en tydeligt begejstret fødevareminister, der blev vist rundt på gården.
- Det har været utrolig lærerigt og inspirerende at være på besøg her. Jeg kan godt lide jeres tilgang med at springe ud i noget, man ser muligheder i, lave netværk og indgå i partnerskaber, der kan sprede sig som ringe i vandet. Der er virkelig noget grøn inspiration at hente her – blandt andet i den måde, I forsøger at håndtere CO2-udledning på. Og jeres businesscase på, hvordan man kan hjælpe yngre landmænd i gang, er bestemt også værd at tage med videre, lød det fra Rasmus Prehn, der den kommende tid har ambitioner om at afsætte to dage hver uge på at komme ud i virkeligheden og tættere på landbrugs- og fødevareerhvervet.
Per Bundgaard sluttede rundvisningen af med at vise fødevareministeren maskinhuset og den gamle Bukh 302’er der gemmer sig bag den store John Deere 8530.
- Det var her, det hele startede, konstaterede landmanden, der ikke slap uden om at starte veterantraktoren, da han først havde fortalt, hvor dejlig motoren lød.
God ministerstart, men der skal konkrete resultater til
Da fødevareminister Rasmus Prehn forleden så på jerseykøer og hørte om økologisk markdrift hos Per Bundgaard i Vendsyssel, var han flankeret af L&F-direktør Anne Arhnung og Agri Nord-formand Carl Christian Pedersen.
Begge fornemmer positive vinde efter skiftet på ministerposten. Om fornemmelsen holder vand, tør de dog endnu ikke gisne om.
- Han (Rasmus Prehn, red.) virker lyttende og det er rigtig positivt, at han tager sig tid til besøg som det her, selvom han har rigtig travlt med blandt andet efterspillet på minksagen og med forberedelserne til et klimaudspil. Det tyder godt, men det skal udmønte sig i noget konkret og vi skal inviteres tættere på i samarbejdet med regeringen end vi har været det sidste lange stykke tid, fastslog Anne Arhnung.
- Minksagen har selvfølgelig været helt særlig, men den har også været et symptom på, at vi ikke har fået lov til at være tæt nok på. Samarbejdet har været kørt af sporet på mange punkter, tilføjede hun.
Og der er bestemt masser at tage fat på i det forhåbentlig tættere fremtidige samarbejde. Blandt andet var datotyranni og udtagning af lavbundsjorde på dagsordenen omkring spisebordet hos Per Bundgaard.