Naturparker er en investering i naturen

Med udpegningen af naturnationalparker er der åbnet for en ny mulighed, og derfor arbejder vi målrettet på, at miljøministeren skal udpege en naturnationalpark i Jammerbugt Kommune – Naturnationalpark Han Herred, skriver borgmesteren og formanden for Teknik- og Miljøudvalget i Jammerbugt Kommune i dette indlæg.

Af Mogens Christen Gade (V), borgmester i Jammerbugt Kommune, og Jens Christian Golding (A), formand for Teknik- og Miljøudvalget 

Vi er midt i en global og national biodiversitetskrise. I Danmark er der et ønske om at imødegå denne krise. Regeringen har derfor sammen med støttepartierne indgået en Naturaftale, der blandt andet omfatter udpegning af i alt 15 naturnationalparker.

Naturnationalparker er store sammenhængende naturområder, der skal forvaltes med natur og biodiversitet som hovedhensyn. Områderne skal derfor så vidt muligt udvikle sig på egne præmisser. Med andre ord – her har naturen første prioritet.

Gavner biodiversiteten

Forvaltningen af den danske natur er hele tiden under udvikling, og vi ved, at det der virkelig gavner biodiversiteten, er store sammenhængende områder med stor diversitet og dynamik. Områder der veksler mellem tørre, lysåbne, fugtige, kratbevoksede og mere skovprægede arealer.

Store vilde græssere som for eksempel bison og elg er gode til at skabe den ønskede dynamik, og de har den robusthed, der skal til for at klare sig på så store og diversificerede områder.

I Jammerbugt Kommune har vi store naturressourcer, som vi gennem mange år har forvaltet til gavn for naturen, men også for at give kommunens mange borgere og alle vores gæster og turister gode naturoplevelser.

Med udpegningen af naturnationalparker er der åbnet for en ny mulighed, og derfor arbejder vi målrettet på, at miljøministeren skal udpege en naturnationalpark i Jammerbugt Kommune – Naturnationalpark Han Herred.

Stærk investering

Vi ser en naturnationalpark som en stærk investering – ikke bare i naturen, men også i hele den lokale udvikling. Naturen som drivkraft for udvikling har gennem mange år været en gennemgående tanke for arbejdet i det åbne land. Jammerbugt Kommune ønsker derfor også, at etablering af Naturnationalpark Han Herred sker i et stærkt samarbejde med alle lokale interesser, så naturnationalparken bliver et gode for hele området.

Der er endnu ikke sat nogen grænser for en kommende Naturnationalpark Han Herred. Præcis hvor grænserne kommer til at gå vil først blive afklaret i den kommende udpegningsproces. Her skal både myndigheder og lokalområdet involveres.

I lovforslaget er der dog lagt op til, at det er sammenhængende statsejede arealer, der skal udpeges.

Derfor vil der, uanset hvor grænserne for naturnationalparken trækkes, også fremadrettet være store naturarealer uden for naturnationalparken. Jammerbugt Kommune vil som hidtil arbejde aktivt for, at de arealer bliver plejet på mere traditionel vis og medvirke til, at der vil være gode friluftsmuligheder for dem, der ikke ønsker at færdes i indhegninger af den ene eller anden art.

Nye oplevelser

Som coronaen har vist os, så lever vi i en tid, hvor vi er nødt til at være omstillingsparate. Selvom der er ting, der for en tid er taget fra os, så åbner der sig nye muligheder.

En naturnationalpark i Jammerbugt Kommune vil for eksempel bringe muligheder for nye oplevelser med vilde naturoplevelser, som der i dag ikke er mulighed for i Danmark.

Hvis vi som kommune går aktivt ind i arbejdet, vil Naturnationalpark Han Herred åbne for en lang række muligheder til gavn, ikke blot for naturen, men for hele lokalområdet.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også