På en lang række områder ser det ud til, at regeringen har tiltaget sig diktatorisk magt. Det seneste eksempel er den skrækkelige beslutning om at aflive hele minkbranchen og dennes følgeerhverv.
Af Hans Otto Sørensen, »Gaardkrog«, 6780 Skærbæk
Det er meget svært for en udenforstående at fatte, hvad der i øjeblikket foregår i Danmark. På en lang række områder ser det ud til, at regeringen har tiltaget sig diktatorisk magt. Det seneste eksempel er den skrækkelige beslutning om at aflive hele minkbranchen og dennes følgeerhverv.
Folkesundheden har selvfølgelig højeste prioritet, men alligevel må det være helt legitimt at stille spørgsmål til nødvendigheden af dette tiltag og til dets gennemførelse.
For mig at se, sker dette på et meget tyndt fagligt grundlag; i går var det tydeligt, at eksperterne var vildt uenige om betydningen af den mutation i coronaviruset, som er konstateret i Nordjylland i tilknytning til minkfarmene.
De eksperter, der nu står bag den endelige destruktion af minkbranchen, udtalte i begyndelsen af februar i radioen, at denne coronavirus ikke var noget særligt, og at den næppe ville få betydning i Danmark. Nu siger de samme eksperter, at alle mink skal slås ned på grund af en mutation. Hvem siger, at de ikke tager fejl igen. Der er i hvert fald en række andre forskere, der siger noget andet. Hvad skal vi – som lægfolk – tro på.
Krav til regeringen
I det mindste bør vi kræve:
At det faglige grundlag skal være 100 procent i orden og underbygget.
At, hvis det er tilfældet, og alle mink skal dræbes, at der så ydes en fuld erstatning.
At denne erstatning ydes ikke alene for de mink, der nu dræbes, men at der også ydes fuld erstatning for fremtidigt produktionstab til hele branchen og følgeerhverv.
At der ydes fuld erstatning til afskrivning på bygninger, inventar, tab af brands, etc., for hele afskrivningsperioden
At dette sker efter forhandling og i enighed mellem Folketingets partier og minkbranchen
At det under ingen omstændigheder sker gennem anvendelse af ekspropriationskommissionerne; dem har vi i landbruget meget ofte haft meget dårlige erfaringer med.
Skal undersøges
Regeringen har på en række områder reelt sat folkestyret ud af kraft. Når denne ekstremt vanskelige tid er ovre, bør regeringen og dens handlinger i denne tid, samt embedsværket underkastes en meget, meget grundig undersøgelse.
Til sidst vil jeg udtrykke min allerstørste medfølelse, min dybeste sympati og respekt for de minkavlere, deres ansatte og de mennesker i følgeerhvervene, der nu mister deres livsværk og får deres tilværelse.
Regeringen smed minkavlerne på møddingen – men er grundlaget i orden?
Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.