Baltic Pipe’en burde have en anden lyd
I DISSE MÅNEDER bliver det stadig mere tydeligt, hvilke direkte konsekvenser gasledningen Baltic Pipe får for danske lodsejere. En række af dem har længe protesteret over gasledningen, der skal transportere fossil gas fra Norge til Polen. Danmarks gasbrugere betaler over gasregningen halvdelen af regningen på i runde tal 14 milliarder kroner.
PROJEKTET ER PÅ en række områder bemærkelsesværdigt. Dels fordi lodsejer efter lodsejer tvinges til at lægge jord til gasledningen. Nogen af dem mener, deres ejendomsret krænkes, fordi det ikke er i almenvellets interesse – altså samfundets vel – at sikre Polen norsk gas. Hundredvis af hektar landbrugsjord er gravet op. Og skal gasledningen en dag flyttes, hænger lodsejerne på regningen. Ikke staten, som i praksis har beordret ledningen i jorden.
HELE BALTIC PIPE-projektet udrulles på dansk jord i samarbejde mellem danske Energinet og polske Gaz-System S.A. Vi tænker, det er de færreste mennesker herhjemme, der kender disse firmaer. Sikkert er det, at der reelt ikke er foregået en bred, offentlig debat om, hvorvidt Baltic Pipe er en fornuftig samfundsinvestering, som danskerne synes om. Milliardprojektet har aldrig været til debat i Folketinget.
PROJEKTET ER MED et pennestrøg godkendt i 2018 af den daværende energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Chr. Lilleholt (V). Og siden fulgt op af hans afløser Dan Jørgensen (S). Hos statsejede Energinet fastholder man, at der har været fuld, offentlig debat om Baltic Pipe med stribevis af borgermøder, avisartikler og 300 høringssvar. Man hævder også, at klimaet bliver den store vinder, fordi gasledningen gennem dansk jord fører til, at Polen kan erstatte kul med naturgas.
GULERODEN OVERFOR DANSKE gasbrugere er, at gasprisen er beregnet til at falde med svimlende 100 kroner pr. husstand årligt. Man må formode, det er inklusiv de op imod syv milliarder kroner i anlægsudgifter, som gasbrugerne i Danmark skal betale.
OGSÅ DEN NUVÆRENDE S-regering synes at ignorere lodsejerne i sagen. Projektet er ifølge transportminister Benny Engelbrecht (S) »…af afgørende betydning for Polens energiforsyningssikkerhed«. Her troede vi, ekspropriation af dansk ejendom omhandlede almenvellets interesser.
HAR VI VIRKELIG haft en debat om Baltic Pipe i Danmark, der lever op til de demokratiske principper, vi normalt hylder her til lands. Vi tvivler. Spørger man stribevis af de cirka 550 direkte berørte lodsejere, er svaret nej. Spørger man den øvrige befolkning, aner de sandsynligvis ikke det fjerneste om Baltic Pipe, eller noget om Danmarks forpligtelse til at sikre Polens energiforsyningssikkerhed.