bannerPos

Er svaret på politisk uvilje protester i gaderne?

Måske er det årsagen til, at dialogen er ikkeeksisterende mellem miljøministeren og landbruget

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
12-11-2019 21:00

METALTRÆTHEDEN HAR IKKE indfundet sig hos de tyske landmænd. Så i morgen kører de igen i massive traktordemonstrationer til en række store, tyske byer. Herunder Hamborg hvor målet er, at der bliver »stau« så langt øjet rækker i bymidten. For tre uger siden deltog titusindvis af tyske landmænd i lignende protester i en række tyske byer. Det hele sker i protest mod politiske miljøkrav, der medfører store reduktioner i brugen af blandt andet gødning og planteværnsmidler på de tyske marker.

IFØLGE EN RÆKKE tyske landmænd mødes man af politisk arrogance og snak. Konkret handling, der imødekommer landbruget, er der ikke noget af. Faktisk er der ifølge landbruget slet intet ønske om dialog fra den socialdemokratiske miljøminister i Tyskland, Svenja Schulze.

IAGTTAGERE I TYSKLAND påpeger overfor avisen, at ikke mindst socialdemokraterne i Tyskland er presset af en stribe dårlige valg. Og derfor skal miljøprofilen skærpes for at undgå et regulært sammenbrud i det regeringsbærende parti. Måske er det årsagen til, at dialogen er ikkeeksisterende mellem miljøministeren og landbruget.

DA TRAKTORERNE KØRTE i de tyske gader for tre uger siden, var det græsrødderne i landbruget, der arrangerede. Nu begynder de tyske landboforeninger også at deltage aktivt. Det gør ikke sagen mindre alvorlig. Om vi kommer til at se lignende tiltag i Danmark, er der ikke meget, der tyder på lige nu. På delegeretmødet i Herning i sidste uge lød det fra statsminister Mette Frederiksen, at Danmark er et landbrugsland. Og at hun står sammen med bonden.

DET MAN FRYGTER i nogle landmandskredse herhjemme er, at den danske statsminister er lige så fuld af ord og manglende handling, der imødekommer landbruget, som Frederiksens tyske S-kollega frau Schulze. Om vi ser danske traktorer på danske byveje af samme årsag, må tiden vise. Måske afhænger det i høj grad af, om de tyske landmænd opnår andet end at brænde diesel af i gaderne. Eller om de også flytter miljøministeren med de nye, tusindtallige traktordemonstrationer.  

VI FÅR MED andre ord et fingerpeg fra det tyske om, hvorvidt det tjener et formål for landbruget at protestere i gaderne mod politisk uvilje. I den kommende tid får vi også svaret fra Mette Frederiksen på, hvorvidt hun vitterligt mener det, når hun siger, Danmark er et landbrugsland. Og at bonden er en, hun står last og brast med.

Godt år for Gråkjær

Entreprenørvirksomheden Gråkjær har travlt med at projektere og opføre en lang række projekter i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland, og virksomheden har lagt strategien for fremtiden ud fra et marked, der ser positivt ud. Dog med coronakrisen som en joker i branchen.

Udstillere glæder sig til Agromek

Blandt udstillere på Agromek ’21 er der store forventninger til igen at kunne møde landmændene på messestandene.

John Deere sælger SABO til Mutares

John Deere har meddelt, at der er underskrevet en aftale om at sælge SABO Maschinenfabrik til Mutares SE & Co. Overdragelsen er betinget af lovmæssig godkendelse af Federal Cartel Office Bundeskartellamt i Tyskland.

Nyt koncept afløser årets Svinekongres

Landbrug & Fødevarer Svineproduktion og Seges Svineproduktion står bag nyt koncept, som afløser årets Svinekongres. Men fokus på faglig viden og netværk bliver – næsten - lige som det plejer.

Svinenoteringen ryger under 11 kroner

For første gang i år kommer noteringen for slagtesvin fra Danish Crown under 11 kroner. Næste uge falder noteringen nemlig med 30 øre til 10,80 kroner.

Nature Energy indgår grøn kæmpeaftale med Shell

Nature Energy og Shell har indgået en stor aftale, hvor Nature Energy sælger biogas til Shell Energy i Europa. Aftalen er til dato den største af sin slags i verden og beviser, at biogas er en vigtig del af den grønne omstilling i hele Europa.

Fælles front mod mulig retssag om efterafgrøder

Landbrug & Fødevarer og de fire landboforeninger, der har afsluttet en juridisk forundersøgelse vedrørende en mulig retssag om efterafgrøder, har nu drøftet de mulige veje i det juridiske spor.

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grøntDanskerne er for alvor slået ind på en grønnere levevej. Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 procent i årene 2015-19.

Optimer udbyttet med en godt afdrænet mark

Dræning har altid været højt prioriteret på Ultanggaard ved Haderslev. Landmand Asmus Fromm-Christiansen er syvende generation på bedriften og både han og hans far bruger en del tid og penge på dræning. Det fortalte han på en temadag om dræning hos SLF.

Jensen Seeds styrker produktionsplatform med fransk opkøb

Jensen Seeds, der er en del af DLF-koncernen, underskrev i går aftale om opkøb af det franske frøfirma Astera Seed, der ligesom Jensen Seeds er specialiseret i produktion af grøntsagsfrø. Opkøbet betyder, at Jensen Seeds nu kan øge udbuddet af grøntsagsfrø til kunderne.
Side 1 af 1871 (37405 artikler)Prev1234567186918701871Next