Antallet af blomstermarker er femdoblet
Flere landmænd griber chancen for at bidrage til en mere varieret natur. Nye tal fra Landbrugsstyrelsen viser en femdobling i arealet med blomster på brakmarker siden 2016.

Siden 2016 er der blevet kortere mellem de brakmarker, hvor der gror blomster på. Antallet er således femdoblet på fem år. Foto: Camilla Bønløkke
Der er stor interesse for at introducere mere varierede arealer i det danske landskab. I 2016 fik landmænd lov til at så blomster på deres brakmarker, og det har vundet tilpas. I løbet af de fem år, der er gået, er det samlede areal med blomstermarker således vokset fra 670 hektar til 3.604 hektar.
- Det er en markant stigning, og selv om blomstermarkerne stadig udgør en lille del af det samlede landbrugsareal, ser vi det som et udtryk for, at landmændene gerne vil være med til at prøve nye løsninger, når det kommer til at skabe en mere varieret natur, siger teamleder i Landbrugsstyrelsen, Peter Byrial Dalsgaard.
Et dansk initiativ
Blomster på brakmarker er et dansk initiativ. I to år var Danmark eneste land i EU med ordningen, men siden har idéen spredt sig til hele unionen. Danmark var også det første land, der gjorde det muligt at lade brakmarker med blomster stå uberørt over to dyrkningssæsoner. Lavere aktivitet gavner både insekter og resten af det vilde dyreliv i landbrugslandet.
- Vi regner med, at arealet med blomsterbrakmarker også vil stige de kommende år. Der er kommet stort fokus på klima og miljø i landbruget, og her kan brakmarkerne komme til at spille en større rolle, siger Peter Byrial Dalsgaard.