Kina har reageret på nye amerikanske toldsatser med yderligere told på 34 procent på varer fra USA, herunder landbrugsprodukter som soja, skriver Reuters.

Dette kommer oveni de 10-15 procent, der allerede blev pålagt i marts på amerikansk landbrugseksport til en værdi af cirka 21 milliarder dollar.

Den hårdest ramte sektor er sojabønner, hvor den mest handlede kontrakt på Chicago Board of Trade faldt med 3,4 procent til 9,77 dollar per bushel – det laveste niveau for 2025.

– Det svarer til at lukke helt ned for amerikansk landbrugseksport. Vi er ikke sikre på, om nogen import overhovedet bliver rentabel med 34 procent told, siger en Singapore-baseret kornhandler, der arbejder med handel med Kina til Reuters.

Brasilien bliver stor vinder

Ifølge den europæiske kornbranche er det især sojabønner, der er i fokus, og der er bekymring for, hvad der sker, hvis ingen aftale er på plads, før den nye amerikanske høst er klar.

– Hele denne handelskrig er negativ for amerikanske landbrugsvarer og positiv for varer fra andre oprindelseslande, forklarer en europæisk trader.

Skiftet væk fra amerikansk soja har allerede intensiveret handlen med Brasilien, som står over for en rekordstor eksport til Kina i andet kvartal.

– Brasilien bliver den helt store vinder og kan erstatte USA som hovedleverandør af soja til Kina. Også Argentina og Paraguay står til at få gevinst. Inden for hvede kan Australien og Argentina drage fordel, siger Carlos Mera, leder af landbrugsanalyse hos Rabobank.

Sol Arcidiacono fra HedgePoint Global Markets vurderer, at soja vil stige i pris i Sydamerika, og at de geopolitiske forhold vil tilskynde især brasilianske landmænd til at udvide produktionen.

Torsdag – dagen efter Trumps udmelding om nye toldsatser – steg prisforskellen i de brasilianske havne til en hel dollar over Chicago-benchmarken. Kina er fortsat det største marked for amerikanske landbrugsvarer, men importen faldt fra 42,8 milliarder dollar i 2022 til 29,25 milliarder i 2024.

Finans