Den tørreste november måned nogensinde i Australien får nu store konsekvenser for landets hvedeproduktion. Således nedskrives den kommende australske hvedehøst med 20 procent i forhold tidligere estimater.
Hvor vi i store dele af Europa har haft det vådeste efterår nogensinde, så er det anderledes problemer de kæmper med omme på den anden side af jorden. I Australien har de netop haft den tørreste november måned i mands minde. Det har ikke kun resulteret i voldsomme skovbrande men også i udsigten til en markant nedgang i den australske hvedeproduktion. I kombination med at vi også her i Europa står med store problemer forud for sommerens høst, grundet voldsomme nedbørsmængder under såning, så er der flere faktorer, der indikerer, at vi nu for første gang i flere år, skal se en større global nedgang i hvedeproduktionen hen over 2020.
Klimaforandringer får skylden
Som en konsekvens af de rekordhøje temperaturer de oplever i Australien nedskrives det store lands kommende hvedeproduktion allerede nu med hele 20 procent. Dermed står Australien overfor den dårligste hvedehøst i mere end 10 år. Det er ikke fordi de er uvante med tørke og skovbrande i Australien. Derimod er der hvert år sæson for tørke og skovbrande i landet ”Down Under”. I år er situationen blot helt ekstrem og tørkesæsonen langt længere en normalt. Det har fået kritiske ryster til at kritisere den australske premiere minister for ikke at have gjort nok, med hensyn til at håndtere klimaforandringer i forhold til skov og landbrug.
Klimaforandringer er det store emne, der er oppe i tiden. Hvorvidt det er tilfældigt at de står med den værste tørke i Australien nogensinde lige nu, er jeg ikke klog på. Jeg ved heller ikke hvad klimaforandringerne får af konsekvenser for afgrødeproduktionen i Europa. Men det forsøger de nu at komme med et bud på nede i den Europæiske Union. Her har en spritny rapport omkring klimaforandringernes påvirkning på europæisk landbrugsproduktion set dagens lys i denne uge. Kan vi tage rapportens ord for gode varer, så har vi ifølge EEA (The European Union Environmental Agency) i fremtiden udsigt til voldsomme hedebølger i Europa år efter år. Ifølge EEA vil det betyde, at den europæiske afgrødeproduktion i fremtiden risikerer at blive halveret i forhold til normale produktionsår, med mindre der tages aktion nu.
Udbuddet af hvede vil falde på globalt plan i 2020
Det kan være lidt svært at tale om hedebølge her hjemme i Danmark, med den sommer og det efterår vi har oplevet i år. Klimaforandringer, tilfældigheder eller ej, så kan vi blot konstatere, at vejrforhold i både Europa og Australien, ser ud til at gøre et godt indhug i udbuddet af hvede hen over 2020. Selvom vi endnu ikke har fået de nyeste udmeldinger fra det amerikanske landbrugsministerium omkring forventningerne til den globale hvedeproduktion i 2020, så har hvedeprisen allerede taget forskud på en potentiel nedgang i den globale hvedeproduktion til næste år.
Selvom det går op og ned med hvedeprisen, så er tendensen lige nu stigende. Og med den fundamentale vejrsituation taget i betragtning hen over efterårsmånederne, så er der rigtigt gode perspektiver for hvedeprisen i opadgående retning frem mod sommerens høst. Nu er det så blot spørgsmålet om, hvornår det amerikanske landbrugsministerium reagerer med at reducere i den globale hvedeproduktion, hvilket de før eller siden kommer til at gøre. Dog forventer jeg ikke de overraskelser voldsomt meget i den kommende rapport der udkommer den 10 december.