Olieproducenter verden over er hårdt ramt af coronavirus og af en tvist mellem Rusland og OPEC om produktionsnedskæringer. De seneste tre år har OPEC-landene med Saudi Arabien i spidsen haft en aftale om at holde olieproduktionen nede med henblik på at holde olieprisen oppe. Den aftale blev skyllet ud i vasken i forbindelse med, at coronavirus begyndte at sprede sig hen over hele jordkloden. Det kraftige prisfald i olieprisen fik hurtigt Rusland til at løbe fra aftalen med OPEC om at holde olieproduktionen i lave.

Det fik Saudi Arabien til at følge trop og til også at skrue kraftigt op for oliehanerne. Coronakrisen har samtidig skabt en kraftig reduktion i efterspørgslen efter olie. Fly står stille på jorden, biler står parkeret i garagen og fabrikker har lukket ned for produktionen. Kombinationen af det kraftige fald i efterspørgslen efter olie og den stigende olieproduktion har haft den konsekvens, at olieprisen nu er faldet tilbage til det laveste niveau i 17 år. Således handler olieprisen nu i underkanten af blot 25 dollar pr. tønde. For blot et par måneder siden lå olieprisen og handlede i området omkring 70 til 75 dollar pr. tønde.

Prisfald på over 65 procent

Et prisfald på lidt over 65 procent hen over få uger betyder, at oliebranchen er hårdt ramt. Situationen er især kritisk for de amerikanske olieproducenter, der har langt højere omkostninger forbundet med at udvinde olie, set i forhold til hvad det koster blandt andet for Saudi Arabien og Rusland at producere en tønde med olie. For Rusland og Saudi Arabien ligger omkostningerne for at producere en tønde olie i omegnen af 60 dollar pr. tønde. Omkostningerne for at producere olie ud fra skiffer i USA ligger helt oppe i området omkring 70 til 75 dollar. Med en aktuel oliepris i underkanten af 25 dollar pr. tønde giver det sig selv, at den amerikanske olieindustri står på randen af et totalt kollaps.

Så længe verdenssamfundet er lukket ned, så længe fabrikker er lukket ned, så længe fly ikke flyver og biler ikke kører, er det svært at finde et argument for, hvorfor olieprisen igen skulle begynde at stige. Der er heller ikke udsigt til, at Saudi Arabien og Rusland vil nå til enighed om en ny aftale, der igen reducerer olieproduktionen. Ifølge Saudi Arabien så er der endnu ikke etableret kontakt og forhandlinger med Rusland om igen at balancere oliemarkedet. Der er derfor heller ikke udsigt til, at produktionen af olie vil blive reduceret lige foreløbigt.

Køb olie ud på de lange terminer

For os forbrugere af olie er den lave oliepris en lille ting at glæde sig over her under den svære coronakrise. Selvom der ikke er udsigter til, at olieprisen skal til at stige lige foreløbigt, så er der også grænser for hvor meget længere ned olieprisen kan falde fra det nuværende i forvejen lave niveau. Umiddelbart er der mulighed for, at olieprisen kan gå ned mod nogle bunde fra start 00`erne i området omkring blot 17 dollar pr. tønde. Men samtidig vil jeg godt igen pointere, at den bedste kur mod lave priser netop er lave priser. Og den aktuelle oliepris må i den grad siges at være lav. Set i et meget langsigtet perspektiv er det aktuelle prisniveau derfor at betragte som værende oplagt til langsigtet indkøb af olie.

Finans