Fantastisk comeback til hvedeprisen
Vi står med en nøglevending i hvedeprisen i denne uge fra ned til op. Efter et par uger hvor hvedeprisen har været sat under pres af de store kursfald på aktiemarkedet, stiger hvedeprisen i denne uge igen kraftigt. Den nye prisstigning skyldes en forventning til en kraftig stigning i efterspørgslen efter hvede til blandt andet produktion af brød og pasta. Selvom vi står i en historisk usikker situation, så har vi alle fortsat brug for mad.

Dagsgraf: Rapsfrø og Møllehvede i euro pr. ton. Hvedeprisen tager et kraftigt ryk op i denne uge og rapsprisen følger med.
Til trods for den krise vi står med verden over, så har vi mennesker brug for at spise. Nogle fødevareprodukter ser endda ud til at lukrere på coronakrisen. Blandt andet køber forbrugerne store mængder af hvedemel, brød og pasta. Det er ikke kun håndsprit der er i høj kurs. Det har nu fået de paniske hvedesælgere til at trække sig og de mere normale udbud og efterspørgselsforhold trækker igen hvedeprisen kraftigt op imod de topniveauer, der gjorde sig gældende ved årets begyndelse, lige inden coronapanikken satte ind.
Den europæiske hvedepris på afgrødebørsen MATIF har været i langsigtet op-trend siden september måned sidste år. Men så sent som i sidste uge var den europæiske hvedepris nede og teste støtte for op-trenden ved 175 euro pr ton. Denne test blev afvist godt og grundigt. Således handler hvedeprisen i skrivende stund til 190 euro pr. ton. Dermed er den lange pris-trend fortsat op. Nu er også den korte trend vendt til op og derfor ser det med et snuptag igen mere gunstigt ud for hvedeproducenter forud for sommerens høst. I første omgang er der nu mulighed for at hvedeprisen skal op mod toppen fra årets begyndelse i området omkring 200 euro pr. ton. Og hvis vi kan tage den tiltagende coronarelaterede efterspørgsel efter hvede for gode varer, så kan hvedeprisen potentielt også søge højere op – måske endda mod toppe fra 2018 i området omkring 220 euro pr. ton.
Lav et salg hvis hvedeprisen bryder under 185 euro
Det vil i givet fald også gå meget godt i spænd med udsigten til den forventede store nedgang, vi står overfor i den europæiske hvedeproduktion her i 2020. Når det så er sagt, så står vi stadig overfor en voldsomt usikker situation, der kan ændre sig fra den ene dag til den anden. Derfor er den ny prisstigning en oplagt mulighed for at få lavet et del-salg, hvis de prissvage takter igen skulle sætte ind. Ikke fordi det lige nu virker til at hvedeprisen skal falde, men for at sprede din prismæssige risiko. I sidste uge var vi tæt på at få et signal til salg af hvede hvis hvedeprisen havde brudt under det afgørende bund og støtteniveau for den lange op-trend ved 175 euro. I dag kan vi flytte dette salgssignal op til 185 euro. Det vil sige, at du vil nu kunne bruge et brud under 185 euro som en signalgiver til at lave et nyt del-salg. Som sagt handler hvedeprisen i skrivende stund til 190 euro pr. ton.
Gode udsigter for landbruget
Som det ser ud lige nu, så ser det ikke ud til at hvedeproducenter bliver ramt af coronakrisen i samme omfang som så mange andre brancher gør. Dog har coronakrisen ramt rapsprisen som en hammer. Egentlig ikke fordi vi går en god høst af rapsfrø i møde her i Europa i år. Tværtimod har vi også udsigt til en stor nedgang i dette års europæiske rapsproduktion. Alligevel er rapsprisen blevet hårdt ramt af det markante prisfald som vi har oplevet i råolien. Råolieprisen er dog nu tilbage ved et så lavt prisniveau, at det ikke kan gå meget længere ned. Derfor ser vi nu også at rapsprisen begynder at stige igen, både på grund af at der er udsigt til et dårligt produktionsår og fordi at hvedeprisen nu også er begyndt at stige.
Det begynder med andre ord igen at lysne op for europæiske afgrødeproducenter, til trods for den usikre situation vi står med over hele verden.