IGC, The International Grains Council, nedskriver nu deres forventninger til den globale majsproduktion i sæsonen for 2020 og 2021. Samtidig fordobler de deres forventninger til den kinesiske import af majs. Tilsammen er det en cocktail, der kan forventes at få kornpriserne til at stige markant godt ind i 2021.
Den månedlige opgørelse fra IGC over den globale afgrødeforsyning, der udkom torsdag aften, var noget af en overraskelse for markedet. Således nedskriver IGC nu deres estimat for den globale majsproduktion i 2020 og 2021 med 10 millioner tons til 1,146 millioner tons.
Nedskrivningen sker på baggrund af en forventet nedgang i produktionen af majs fra USA, Ukraine og de kornproducerende lande i Den Europæiske Union.
USA, der er verdens suverænt største producent af majs, forventes at producere 368,5 millioner tons majs i indeværende sæson, hvilket dermed er en markant nedskrivning set i forhold til de 373,9 millioner tons majs, som estimatet lød på for en måned siden.
For Europa samlet set forventer IGC, at dette års majsproduktion vil ende op på 60,1 millioner tons, hvilket skal holdes op imod de 62,6 millioner tons, som seneste estimat fra IGC lød på.
Den forholdsvis markante nedskrivning af den samlede europæiske majsproduktion beror primært på en markant nedskrivning af den rumænske majsproduktion, der nu forventes at blive på 7,1 millioner tons, imod de 10,4 millioner tons, som estimatet over den rumænske majsproduktion lød på i sidste måned.
Samtidig nedskriver IGC deres estimat for den ukrainske majsproduktion fra 33 millioner tons til et nyt estimat, der nu lyder på 30 millioner tons.
Kinesisk majsimport
Samtidig med, at IGC nedskriver deres forventninger til den globale majsproduktion, så opskriver de deres forventninger til den kinesiske import af samme afgrøde.
Således forventer IGC nu, at Kina i indeværende sæson for 2020 og 2021 vil skulle komme til at importere sammenlagt 16 millioner tons majs. Det er dermed en fordobling i forhold til deres seneste estimat for den samlede kinesiske import af majs, der i sidste måned lød på 8 millioner tons.
Den mildest talt markante opskrivning af Kinas forventede majsimport beror på en stigende kinesisk efterspørgsel efter foderkorn, nu hvor landets svineproduktion er ved at komme på fode igen, efter mere end to års kamp med afrikansk svinepest.
Vi får efterhånden den ene nyhed efter den anden, der bekræfter, at forsyningssituationen på afgrødemarkedet spidser til. Igen kan vi i høj grad argumentere herfor ved at kigge mod den eskalerende kinesiske import efter afgrøder.
Derfor kan jeg også igen blot anbefale, at du som planteavler forholder dig afventende med salg, eftersom en strammere forsyningssituation for majs og afgrøder som sådan på globalt plan vil betyde, at afregningsprisen for afgrøder skal op.
Kan blive fordoblet
Fokuserer vi på majsprisen på afgrødebørsen i Chicago, kan vi allerede nu konstatere, at udsigten til en strammere forsyningssituation har resulteret i en ret markant prisstigning hen over de seneste nu godt fire måneder.
Tilbage i august måned lå den amerikanske majspris og handlede i området omkring 300 US-cent pr. bushel. Den dag i dag lyder prisen på 420 US-cent pr. bushel.
Selvom majsprisen allerede har taget et godt ryk op i grafen på få måneder, så er opturen næppe slut. Jeg tror ikke, det er helt usandsynligt, at vi i løbet af 2021 vil se en majspris søge tilbage mod de topniveauer, der gjorde sig gældende tilbage i 2012.
På daværende tidspunkt lå den amerikanske majspris i godt 840 US-cent pr. bushel. Der er således fortsat mulighed for, at majsprisen i USA skal fordobles fra aktuelt niveau, til trods for de seneste måneders ret så markante prisstigninger.