Kina er en tikkende bombe under kornpriserne
Kina har været særdeles aktiv som køber af afgrøder hen over de seneste måneder. Forklaringen på den aggressive kinesiske import af især majs skal vi finde i en forventet stor kinesisk produktionsnedgang og i en stor nedgang i Kinas majslager. Det er en tikkende bombe under kornpriserne verden over.

CBOT-majs i US-cent pr. bushel Majsprisen i USA har taget et kraftigt ryk op siden august måned. Men som det fremgår af grafen, så er der stadig et stort stigningspotentiale op imod de topniveauer, vi så i 2012. I Kina har majsprisen til gengæld allerede slået tidligere historiske rekorder.
Som jeg har beskrevet det hen over de seneste måneder, så har Kina været en særdeles aktiv importør af majs gennem længere tid. Forklaringen herpå har stået hen i det uvisse. Indtil nu.
Således forlyder det, at Kina har oplevet nogle ekstreme vejrforhold, der har lagt store dele af de kinesiske majsarealer ned. Samtidig har Kina brugt de seneste år på at sælge ud af de af staten kontrollerede lagre med majs.
I kombination betyder det, at Kina er ved at løbe tør for majs. Som en konsekvens af udsigten til en dårlig majshøst i Kina, der lige nu er i fuld gang, og et i forvejen lavt kinesisk majslager, er majsprisen i Kina gået op med godt 15 procent hen over den seneste måned.
Historisk prisrekord
På nuværende tidspunkt handler den ledende kinesiske majsfuture på Dalian Commodity Exchange til 2.595 yuan pr. ton. Det svarer rundt regnet til en pris på 385 dollar pr. ton. Det er den højeste pris, som majs er blevet handlet til i Kina nogen sinde.
Det er både spekulation og fysisk købsinteresse, der driver den kraftige prisstigning for majs i vejret. Den fysiske købsinteresse kan vi notere os i den amerikanske eksport af majs til Kina.
Senest har Kina i denne uge købt yderligere 420.000 tons majs fra USA. Det betyder, at Kina indtil videre har købt samlet set 12 millioner tons amerikansk majs i 2020 frem til nu, hvilket slår alle tidligere rekorder.
Den aktuelle forsyningssituation med majs i Kina er yderst kritisk. Kina er for tiden ude og støvsuge verdensmarkedet for majs, og det vil de gøre i lang tid fremover.
Derfor er den aktuelle forsyningssituation også en tikkende bombe under majsprisen på globalt plan. Allerede nu har den lokale afregningspris for majs i Kina som sagt brudt hidtidige historiske rekorder. Det har majsprisen langt fra i USA og også langt fra her i Europa.
Men vi har oplevet en majspris, der er skudt godt i vejret hen over de seneste måneder, hvilket også har været en afgørende grund til, at prisen for hvede her på vores kanter er skudt op.
Tvivlsomme estimater
Med hensyn til de pæne prisstigninger, der har været tale om til hvede siden august måned, er opturen kommet bag på mange.
Således viste seneste opgørelse fra det amerikanske landbrugsministerium, der udkom fredag i sidste uge, at der er rigeligt med hvede ude på de globale lagre.
Ifølge det amerikanske landbrugsministerium vil der ved udgangen af sæsonen 2020 og 2021 være 321,5 millioner tons hvede tilgængeligt på de globale lagre imod 299,4 millioner tons sæsonen inden.
Umiddelbart viste opgørelsen også, at der stadig er rigeligt med majs på de globale lagre. Det amerikanske landbrugsministerium estimerer således, at slutlageret med majs for sæsonen 2020 og 2021 vil ende op på 300,5 millioner tons.
Kornpriser skal op
Men det er yderst tvivlsomt, at dette lagerestimat er retvisende, sådan som situationen lige nu står til i Kina. Den globale forsyning med majs må således være langt under, hvad tallene umiddelbart udtrykker, hvilket netop er grunden til de prisstigninger, vi ser i kornpriser over en bred kam verden over i de her dage.
Den kritiske situation med majsforsyningen i Kina taget i betragtning og ikke mindst med en kinesisk majspris, der netop nu slår historiske rekorder, så skal kornpriserne langt højere op, end tilfældet er i dag – også her i Europa.