Kina køber olieprisen op igen
I Kina er hjulene så småt begyndt at dreje rundt igen, mens vi stadig ligger underdrejet af coronakrisen her i den vestlige del af verden. De kinesiske produktioner køber igen olie og det kan ses på olieprisen.

Ugegraf: Brent-olie i dollar pr. tønde Den europæiske referenceolie, Brent, har oplevet en prisstigning på 100 procent hen over de seneste to uger. Forklaringen herpå finder vi i en stigende kinesisk efterspørgsel.
Det var en historisk og næsten uvirkelig situation, vi oplevede på oliemarkedet i sidste måned, da olieprisen for en kort stund gik i negativt territorie. På et tidspunkt kunne du handle olie til en negativ pris på 40 dollar pr. tønde. Det vil sige, at du i princippet ville få betalt 40 dollar, hvis du købte en tønde olie.
Det siger næsten sig selv, at en så bizar situation ikke kan holde længe. Jeg tror nu heller aldrig, vi kommer til at opleve en negativ oliepris igen. Selvom olieprisen stadig befinder sig på et lavt niveau, så er den trods alt kommet godt op fra de lavpunkter, der gjorde sig gældende for et par uger siden.
Fremgang i Kina
Kina er ved at komme op i gear igen, og det har øget den kinesiske efterspørgsel efter olie. Kina er i forvejen verdens største importør af olie. Derfor kan en tiltagende kinesisk efterspørgsel efter olie også tydeligt ses på olieprisens udvikling. Nye tal fra Kina viser i den forbindelse, at den kinesiske efterspørgsel efter olie i april måned i gennemsnit var på 10,42 millioner tønder om dagen, imod en efterspørgsel i marts måned på 9,68 millioner tønder om dagen.
Selvom det fortsat er mindre end de 10,62 millioner tønder olie, der blev efterspurgt på daglig basis i april måned sidste år, så kan den månedlige fremgang i den kinesiske efterspørgsel efter olie tages som en indikation på, at det store land mod øst er på vej tilbage på fode igen.
Kigger vi på den europæiske referenceolie, Brent, så var den for godt to uger siden nede og runde en prisbund på blot 15 dollar pr. tønde. I dag handler olieprisen til rundt regnet 30 dollar pr. tønde. Dermed har olieprisen hen over de seneste to uger oplevet en prisstigning på lige godt 100 procent.
Det betyder dog endnu ikke, at olieprisen er tilbage i stigende tendens. Men det fortæller os, at vi formentlig ikke skal tilbage til 15 dollar pr. tønde igen, og at vi ikke skal forvente, at den historiske situation med en negativ oliepris på minus 40 dollar kommer til at gentage sig.
Prisstigning på 50 procent
Set hen over flere år, så virker olieprisen stadig lav, selvom de seneste to uger har budt på et stort rebound.
Med en aktuel oliepris, der handler i området omkring 30 dollar pr. tønde, så er der stadig langt op til de 60 dollar pr. tønde, der er OPEC’s og Ruslands smertegrænse for produktion af olie. Den pris når vi ikke op på lige foreløbigt. Derimod forventer jeg en længere periode, hvor olieprisen vil handle ekstremt usikkert op og ned i et stort sidelæns handelsinterval.
Vi skal have åbnet samfundet op her i den vestlige del af verden, før olieprisen måske igen vil kunne komme op på niveauer, der igen gør det økonomisk attraktivt at producere olie. Og samfundet bliver åbnet op på et tidspunkt. Det er så spørgsmålet hvornår, og om vi vil se en efterspørgsel efter olie her i vesten, der vil gå tilbage på det niveau, der gjorde sig gældende, inden coronakrisen brød ud.
Kina er stort set alene
Hvis nedlukningen af verdenssamfundet sætter gang i en global recession, så kommer olieprisen ikke over 60 dollar i lang tid frem over. Der er en reel risiko for, at vi ender i recession, selvom centralbanker og statskasser kæmper med næb og kløer for at holde hånden under verdensøkonomien.
Selvom en stigende oliepris indikerer, at virksomhederne igen køber olie, og selvom det i sig selv er lovende tegn, så er det stort set kun Kina, der køber olieprisen op i de her dage, samtidig med at de olieproducerende lande har reduceret i olieproduktionen.
Jeg ser med andre ord stadig en stor risiko for, at der kommer en stor regning, der skal betales, og at verden går i recession, når vi en dag er ovre på den anden side af den her krise.