USA’s præsident Donald Trump offentliggjorde nytårsaftensdag, at han vil underskrive første fase af en handelsaftale med Kina den 15. januar. Dermed er der udsigt til, at der kan sættes punktum i de lange forhandlinger, der har varet siden foråret 2018, skriver Jyske Bank i en afgrødekommentar.
Aftalen betyder, at USA sænker tolden på en række kinesiske varer. Ligeledes fjerner Kina tolden på en række amerikanske landbrugsvarer, som blandt andet soja og svinekød.
Det skal planmæssigt skal føre til, at Kina årligt skal købe amerikanske landbrugsvarer for op mod 40 mia. dollar. Det tal har der været en del debat om, og det kan meget vel vise sig at være en kende optimistisk.
Aftalen mangler endnu at blive bekræftet fra kinesisk side. Men Ifølge Trump vil underskriftceremonien finde sted i Det Hvide Hus, mens han efterfølgende vil tage til Beijing og påbegynde anden fase af handelsforhandlingerne, skriver banken.
Brasiliansk og russisk eksport svækket af valutastigninger
Dollaren handler på de svageste niveauer i 5 måneder mod euro. Og samtidig har en række øvrige store eksportvalutaer styrket sig henover december. Det omfatter både brasilianske real og russiske rubel, hvilket alt andet lige svækker deres konkurrenceevne på eksportmarkederne.
Både den amerikanske hvede og sojabønner handler på vigtige tekniske modstandsniveauer. Men i fraværet af et sydamerikansk vejrmarked tenderer den sæsonmæssige trend negativ med snarlig ankomst af nye sydamerikanske varer for især majs og sojabønner.
Det skriver Jyske Bank i en afgrødekommentarer.
Palmeolien blev højdespringer
Palmeolie blev højdespringer i 2020 med en prisstigning på 50 procent og trækker sojaolie og rapsfrø op, konstaterer AgroMarkets i en analyse.
- Det varsler også risiko for stigende priser for fedtprodukterne i 2020, så det område skal vi og du også holde øje med, lyder det.
De danske priser har fået et nøk op i efteråret, men ellers har prisen ligget ganske fladt.
- De andre olier har endnu ikke reageret, fordi palmeolie har været helt urimeligt meget billigere. Men med stigningerne hen mod årets slutning, nærmer prisen sig nu solsikke og sojaolie. Mens rapsolie stadig ligger solidt højere, skriver AgroMarkets.
Asien redder Danish Crown fra traditionelt nytårsfald i Europa
- Efter nytår går der altid en uges tid, før den europæiske forædlingsindustri igen er oppe i gear. Mange holder lukket til efter Hellig Trekonger, så det er først tirsdag i næste uge, at de er tilbage. I år har vi heldigvis den store fordel, at vi kan pakke og fryse ind til vores kunder i særligt Asien.
Det beretter Lars Albertsen, som er global salgsdirektør i Danish Crown.
På grund af den store eksport ud af Europa og en jævn efterspørgsel fra de ferske kunder sælges de fleste udskæringer til fine priser. Kamme og skinker har sat sig lidt i pris hen over julen, men til gengæld er der fortsat en fin efterspørgsel på bove, brystflæsk og nakker.
- Priserne har sat sig en del i Kina de seneste uger, men vi fik lukket nogle fine ordrer til Kina inden priserne begyndte at sætte sig. Vi har derfor fortsat travlt med at pakke de kommende uger, og af den grund ser det ganske fornuftigt ud de næste par måneder. Med lavere toldsatser på grisekød i Kina, og første del af en handelsaftale på plads mellem Kina og USA, slår markedet i Asien en mindre kolbøtte lige nu, men det er vores forventning, at der hurtigt falder ro på igen, siger Lars Albertsen.
Trods det kinesiske nytår har Danish Crown fortsat fuld fart på afskibningen til Kina, og sideløbende er der en jævn afsætning til Japan.
fe