Fuldautomatisk styring af halmsnitteren

Danish Agro Machinery sælger flere mejetærskere med Cemos Auto Chopping, som er et system, der optimerer snittekvaliteten på halmen automatisk og samtidig sænker brændstofforbruget, lyder det fra Claas-importøren i Danmark.

Claas Cemos Auto Chopping-systemet er endnu en features i Claas Cemos-familien, der er udviklet til at sikre, at mejetærskersnitteren tilpasser sig afgrødens beskaffenhed for at snitte halmen ensartet over en hel høstdag, uden at piloten skal forlade førersædet.

- Vi har i mange år kørt med Special-Cut-snitteren på alle vores Claas-mejetærskere, hvor piloten har mulighed for at indstille aggressiviteten på snitteren ved enten at ændre modknivenes angrebsvinkel eller halmens vej gennem snitteren ved at ændre på bundsvøbets hældning, siger salgs- og produktspecialist Niels Stræde Danielsen, Danish Agro Machinery A/S, der er importør af Claas-maskinprogrammet i Danmark.

- Special-Cut-snitteren kan virkelig snitte halmen fint, men det ses desværre også ofte, at snitteren er indstillet mere aggressivt end nødvendigt.

Justerer selv aggressiviteten

- Nu har vi fået et system, der ligesom vores Cemos-automatikker, sørger for at holde den kapacitet og færdigvare, som kunden ønsker og samtidig holde snittekvaliteten på det niveau, som piloten har valgt, forklarer han.

Cemos Auto Chopping fungerer ved at piloten fra kabinen justerer på en skala alt efter, hvor fint materialet skal snittes. Når den ønskede snittelængde er tilfredsstillende, vil snitteren selv tilpasse snitteaggressiviteten i forhold til fugtigheden i halmen.

Der sidder en fugtighedssensor i indføringen på mejetærskeren, og hvis den eksempelvis mærker et højere fugtighedsindhold i halmen, vil snitteren selv sørge for, at snitteaggressiviteten bliver sat op.

- Fordelen i dette system er, at man ikke kun bruger den motorkraft, der er nødvendig for at snitte halmen og dermed ikke mere brændstof end nødvendigt. Samtidigt leverer snitteren en ensartet snittekvalitet, så stubben efterlades på den optimale både for efterbehandling, påpeger Niels Stræde Danielsen.

per@effektivtlandbrug.dk
Mobil 20 25 10 37

Læs også