Maskiner til deling på ny hjemmeside

VKST har oprettet en hjemmeside, hvor landmænd kan dele maskiner og mandskab, så høsten kommer i hus på trods af regn.

Regnbygerne gør det svært at få høsten i hus. Flere kan i den forbindelse få brug for en ekstra mejetærsker, som man måske kan finde via en ny hjemmeside hos VKST. Foto: Erik Hansen

Den danske sommer er byger, der går og kommer, og det er dårligt vejr for dem, der længes efter en tur til stranden, men især for de mange landmænd, der mangler at få den sidste høst i hus.

Derfor har VKST oprettet en hjemmeside med høsthjælp, hvor landmænd kan melde ind, hvis de har brug for en ekstra mejetærsker eller har ledig kapacitet.

Sommerens mange og spredte byger betyder, at der stadig er en del marker, der ikke er høstet. Og med udsigt til mange både små og store byger den kommende tid, er der også udsigt til, at landmænd rundt omkring på Sjælland, Møn, Lolland og Falster kan få problemer med at få høstet rettidigt.

Derfor har rådgivningsselskabet VKST taget initiativ til at formidle høsthjælp på deres hjemmeside. Her kan landmænd melde ind, hvis de er færdige med at høste og for eksempel har en ledig mejetærsker, som andre kan leje. Og tilsvarende kan man melde ind, hvis man mangler hjælp med alt fra maskiner til mandskab.

Vanskelig planlægning

- I år har vi set, hvordan bygerne og voldsomme skybrud kommer meget lokalt, og det gør det endnu mere vanskeligt at planlægge arbejdet, påpeger maskinkonsulent Christian Rabølle og tilføjer:

- Og der er nogle områder som for eksempel dele af Sydsjælland, hvor man mangler helt op til syv-otte dages arbejde, inden høsten er i hus. Og med udsigt til mange spredte byger kan det gå hen og blive et problem. Hvis man ikke får høstet rettidig, så falder udbyttet og kvaliteten, og efterfølgende kommer landmændene bagefter med markarbejdet.

Christian Rabølle fastslår, at det handler om rettidig omhu.

- Man skal lade være med at vente to dage med at vurdere, om der kan blive behov for hjælp, for så kan det være for sent. Det er bedre at bruge dage med byger til at vurdere behovet og lave en plan B, som man kan hive frem fra skuffen, hvis det bliver nødvendigt.

Landmændene kan skrive sig op til høsthjælp på www.vkst.dk/høsthjælp, hvor man nemt og overskueligt kan se, hvem der tilbyder sin kapacitet som hjælp, og hvem der har brug for ekstra hjælp i de sidste høstdage. Man skal blot udfylde formularen for at komme på listen.

Læs også