SLF vil forbedre vandet i Haderslev Fjord

SLF, Provas og Haderslev Kommune går nu sammen om et projekt, hvor de vil undersøge, hvordan man bedst forbedrer vandkvaliteten i Haderslev Fjord - og hvordan man får mest for pengene.

Sønderjysk Landboforening (SLF), forsyningsselskabet Provas og Haderslev Kommune indgår et samarbejde om at forbedre vandkvaliteten i Haderslev Fjord. Det oplyser de i en pressemeddelelse onsdag.

Det første skridt på dagsordenen er at undersøge hvilke investeringer, der er mest effektive for at få en bedre vandkvalitet i fjorden. Og spørger man Søren Laustsen, medlem af bestyrelsen for SLF, handler det om at blive klogere på, hvordan landbruget og andre sektorer påvirker vandkvaliteten i kommunen.

- Vi har i forvejen en rigtig god dialog med kommunen om for eksempel statens vandplaner. Det samarbejde vil vi gerne udvikle her, så vi kan få flere fakta og mere viden på bordet, når det kommer til vandkvaliteten i fjorden, siger han og fortsætter:

- Landmændene føler sig ofte hårdt reguleret, men de vil meget gerne bidrage til et godt miljø, når det hænger sammen, så vi får mest miljø for pengene. Derfor bidrager vi meget gerne ind i et samarbejde som dette, hvor vi har fælles ejerskab til at finde frem til problemets kerne.

Tog initiativet

Haderslev Kommune skriver i pressemeddelelsen, at vandkvaliteten i Haderslev Fjord »kunne være bedre«, og at ønskescenariet er en fjord, hvor borgere og turister kan boltre sig i vandet ikke mindst om sommeren.

- Initiativet til samarbejdet kommer egentlig fra SLF. Vi var i forvejen i gang med nogle undersøgelser sammen med Provas, da SLF henvendte sig og sagde, at de ville gerne være med i et samarbejde, så de kan være med til at belyse, hvor årsagerne til den dårlige vandkvalitet i Haderslev Fjord ligger, fortæller Karsten Wandall, der er afdelingsleder for Miljø i Haderslev Kommune, og fortsætter:

- Når vi kigger på vandkvaliteten i fjorden, har vi en række formodninger om, at tilstanden skyldes udledning af renset spildevand, overløb og udledning fra landbruget, men vi ved reelt ikke nok om, hvordan vi bedst prioriterer vores indsatser og hvilke forbedringer, der er mest omkostningseffektive, og det er det, vi nu skal finde ud af.

- Modigt af SLF

Den tredje part i samarbejdet er Provas, der også ser frem til at kunne drage nytte af den viden projektet frembringer.

- Jeg synes det er rigtig modigt af SLF, at de har taget initiativ til det her samarbejde, og jeg ser rigtig meget frem til, at vi skaber denne viden sammen, for det giver også bedre mulighed for på længere sigt at skabe fælles løsninger, siger Esge Homilius, administrerende direktør i Provas.

Næste skridt er at sætte gange i en række undersøgelser, så man har et fælles og ensartet datagrundlag at arbejde ud fra. Det sker i slutningen af marts og undersøgelserne forventes at være afsluttet i slutningen af april.

Dét belyser rapport

1) Vandudskiftningen i fjorden
2) Udvikling i fjordens miljøtilstand de seneste 30 år
3) Tilførsel af næringsstoffer fra oplandet de seneste 30 år
4) Økonomiske konsekvenser for landbruget ved de fremtidige virkemidler

Rapporterne udarbejdes af Seges. Rapporten vil efterfølgende danne grundlag for det fremtidige arbejde med vandmiljøet i Haderslev Fjord og prioriteringen af indsatserne for at forbedre det.

Læs også

Vestjyder: Umuligt at opfylde mål i vandområdeplan
Ny rapport nedtoner betydning af andre presfaktorer end kvælstof i havmiljøet
Endnu et kapitel skrevet i ekstrem langtrukken sag om erstatning
Dom: Det må gerne lugte og støje på landet
Efter to års massescreening: Ingen fund giver bekymringer for sundheden
Naturforening og fiskere går i samarbejde