Minivådområde holder kvælstof på marken og fremmer biodiversiteten
På Kustrup Margaard A/S er de netop blevet færdige med at grave det 0,71 hektar store minivådområde, der skal holde kvælstof på marken og øge biodiversiteten i området. Forleden var der åbent hus i samarbejde med de fynske oplandskonsulenter og Seges.

Oplandskonsulent Anne Sloth, Velas (tv) ses her i samtale med Jakob Stentebjerg og Søren Bonde (th). De søgte tilbage i efteråret 2019 om tilskud til opførelse af det 0,71 hektar store minivådområde, og fik i foråret de sidste tilladelser fra kommunen.
MINIVÅDOMRÅDE 16 steder over hele landet, og fire steder på Fyn var der torsdag i uge 44 åbent minivådområde. Her var det muligt for interesserede, måske kommende lodsejere med et sådant anlæg, at se og høre om de projekter, der står færdige.
Et af de fynske er placeret i Kustrup nær Nr. Åby hos Jakob Stentebjerg og Søren Bonde, der sammen driver Kustrup Margaard A/S. Her var minivådområdet netop blevet gravet færdigt, da den første gruppe interesserede landmænd indfinder sig til åbent hus-arrangementet.
- Græsset omkring er netop sået i denne uge, så det er helt nyt, og vi glæder os, til det gror til og bliver en del af landskabet her, sagde Jakob Stentebjerg indledningsvis til gæsterne, som havde booket sig ind på hold á ti personer.
Fælles indsats til fælles gavn
Minivådområdet i Kustrup er på 0,71 hektar, hvilket svarer til 1,1 procent af drænoplandet på 62 hektar. Kvælstofeffekten af minivådområdet er beregnet til 765 kg kvælstof pr. år ved kysten. En effekt, der i sidste ende kommer samtlige landmænd, der afvander til samme område, til gode.
- Det er ikke os som ene landmænd, der får godskrevet den fjernede kvælstof, men det er en fælles indsats til fælles gavn. Vi skal hjælpe hinanden og gøre, hvad vi kan for ikke at miste kvælstof fra markerne. Vi vil jo alle sammen gerne have rent vand, lyder det fra Jakob Stentebjerg som begrundelse for, hvorfor de blandt andet havde besluttet at etablere et minivådområde.
- Samtidig med det, glæder vi os også over at være med til at øge biodiversiteten og få lavet noget flot natur, siger Søren Bonde.
Udpeget område på Landmand.dk
Det var Jakob Stentebjerg, der sidste år så, at netop deres marker var udpeget som mulige områder til kommende minivådområder på den digitale platform »Landmand.dk«.
- Seges har på Landmand.dk udpeget punkter på landsplan, hvor der er en teoretisk mulighed for, at der vil blive givet tilskud til et minivådområde, forklarede Anne Sloth, oplandskonsulent, Velas, ved arrangementet.
Hun påpegede, at det, at arealer er angivet som mulig placering af kommende minivådområder på portalen, ikke er en garanti for, at det kan lade sig gøre.
- Men det er et godt udgangspunkt, siger hun.
Tilskud sætter skub i processen
Kustrup Margaard A/S søgte om tilladelse til at lave minivådområdet tilbage i efteråret 2019, og i foråret i år fik de tilladelse fra kommunen.
- Det har været en udmærket proces, siger Jakob Stentebjerg.
- At der kan opnås tilskud gør, at det er muligt at få sat skub i sådanne projekter.
Bøvl med systemet
Ifølge entreprenør Ole West, Myllerup Entreprenør, der har stået for den praktiske udførsel af minivådområdet ved Kustrup, er det netop udbetalingen, der indtil nu har givet problemer og betænkninger.
- Der har været en del bøvl med systemet, og det kører endnu ikke helt optimal. Men vi håber da, at det snart lykkes at få udbetalt pengene, så vi kan lukke de sidste regninger med et »betalt«, lyder det fra entreprenøren, der står bag udførelsen af flere minivådområder på Fyn.
Oplandskonsulent Anne Sloth er fortrøstningsfuld i den henseende.
- Som det er i dag, får man udbetalt 50 procent af tilskuddet, så snart man får tilsagn om tilskud fra Landbrugsstyrelsen. Herefter skal der søges tilladelser ved kommunen, og når de er opnået, kan man gå i gang med gravearbejdet.
Sidste penge i november
Ifølge Anne Sloth skal en landinspektør efter udgravningen ud at måle, så det dokumenteres, at man har overholdt de krav, der stilles til størrelse og dimension af et minivådområde. Så snart disse opmålinger er foretaget, og projektet er tilrettet eventuelle småkorrektioner og målt op igen, kan anmodning om udbetaling sendes ind til Landbrugsstyrelsen, og de resterende 50 procent af udgifterne til tilblivelsen af minivådområdet udbetales.
- Vi har fået at vide, at vi skal forvente, vi kan anmode om udbetalinger af realiserede tilsagn fra 2019 sidst i november, så det regner jeg bestemt med, kommer til at køre gnidningsfrit i år. Men korrekt. Der har været lidt indkøringsvanskeligheder med systemet, medgiver hun.
Afventer tilladelser fra kommuner
I alt er der søgt om 23 minivådområdeprojekter på Fyn i 2020. Sidste år blev der indsendt 44 ansøgninger, hvoraf mellem syv og ti, ifølge Anne Sloth, er etableret.
- Med de resterende er det hovedsageligt tilladelser fra kommunerne, der lige pt. er flaskehalsen. Der er også nogle stykker, hvor vi endnu ikke har søgt de kommunale tilladelser. Jeg har desuden nogle projekter, hvor vi skal have dispensationer fra strandbeskyttelseslinjen, men som det ser ud nu, så bliver de nok skrinlagt desværre, fortæller oplandskonsulenten.