Raps ud, rapskager ind og måske rapsolie i fodervognen

Vestfynsk mælkeproducent dyrker raps og får rapskager retur til sine jerseykøer. Og Torben Goltermann Hansen er klar til endnu større indsats til gavn for klimaet.

Klima og bæredygtighed fylder som bekendt meget i mediedebatten. For mange landmænd bliver det ikke ved ordene, men udtrykkes i form af handling. En af dem er mælkeproducent Torben Goltermann Hansen, Lykkesholm i Fjelsted på Vestfyn.

På marken dyrker han som så mange andre raps. Rapsen leveres til Emmelev A/S ved Otterup, der ud af rapsen producerer klimavenlig biodiesel, som kan erstatte fossil dieselolie i tanken på biler og lastbiler.

Et andet resultat af produktionen er proteinholdige rapskager, der bruges som kvægfoder, og erstatter importeret soja fra blandt andet USA, Argentina og Brasilien.

Biodiesel i fodervognen

Torben Goltermann Hansen vil gerne gøre denne cirkulære økonomi endnu mere fuldstændig, og han har prøvet af bruge biodiesel i tanken på fodervognen i forbindelse med, at han arbejdede på Det Fynske Dyrskue. Det fungerede fint, men på grund af energiafgifternes sammensætning er der ikke økonomi i biodiesel som drivkraft på hans landbrugsbedrift.

- Det er ærgerligt. Jeg vil gerne bruge biodiesel, men økonomien skal jo også hænge sammen. Jeg håber, det bliver næste skridt, siger Torben Hansen.

- Jeg synes det er fint, der er sammenhæng i tingene i det daglige, og det passer mig godt at være en del af den cirkulære økonomi. Det ligger faktisk lige til højrebenet, når jeg leverer raps og får granulerede foderkager retur. Vi i landbruget bliver udfordret af klimaproblemerne, men faktisk viser det sig, at vi kan være med til at løse dem. Det synes jeg man skal være opmærksom på i debatten. Det er os landmænd, som arbejder med jorden og er en del af naturen, siger mælkeproducenten fra Fjelsted, der køber 15 tons granulerede foderkager om måneden til sine 200 jerseykøer.

CO2-negativ?

Torben Goltermann Hansen glæder sig over, at der er sammenhæng i tingene.

- Vi har som landmænd altid udnyttet ressourcerne bedst muligt og rentabelt, så det er ikke noget nyt for os. At beskæftige sig med naturen, miljø og nu bæredygtighed er en del af en lang proces, som vi landmænd altid har været en del af.

Med tiden kan landbruget gå fra at være CO2-positiv til ikke blot at blive neutral men ligefrem CO2-negativ. Den tanke ligger ikke fjernt fra Torben Hansens verden.

- Det her handler jo om, at vi i landbruget er en del af løsningen, selvom nogle mener, vi er problemet. Hvis man regner alle faktorer med, herunder biodiesel og rapskager, tror jeg faktisk, køerne også bidrager til at mindske CO2-udslippet. For eksempel opsuger mine græsmarker CO2, og uden køer, ingen græsmarker, slutter den vestfynske mælkeproducent.

 

Læs også