Fast track-erstatninger bliver ændret: - Minkavlere kan få gavn af disse justeringer

Efter de første erstatningssager til tidligere minkavlere har været igennem fast track-modellen, er erstatningerne for avlsdyr blevet sat op, fremgår det af et svar til Folketinget.

Det blev solgt som det store fingerknips, der skulle sikre en værdig afslutning på minksagen ifølge Venstre. Indførslen af en fast track-ordning, der kunne sætte tempoet i vejret i forhold til at udbetale penge til de minkavlere, der blev lukket ned tilbage i efteråret 2020.

Ordningen var Venstres pris for at droppe kravet om en advokatundersøgelse af statsminister Mette Frederiksens rolle i minksagen, og blev forhandlet på plads, selv om der med V-stemmer var flertal for en sådan, da Venstre, sammen med Socialdemokratiet og Moderaterne kom i regering efter sidste valg.

Faktisk endte det med, at ambitionerne om at sikre minkavlerne et ordentligt og værdigt punktum i sagen blev skrevet ind i regeringsgrundlaget for SVM-regeringen. Senere meldte Venstre ud på sin hjemmeside, at der ville komme skred i de mange sager, som forventeligt halvdelen af de 900 erstatningsberettigede minkavlere ville søge.

- Planen er, at størstedelen af sagerne på fast track-ordningen skal være afsluttet medio 2024. Og den plan følger vi stadig. Vi er på rette spor mod det endelige punktum for minkavlerne, skrev Venstre på sin hjemmeside for et år siden.

Forskellig erstatning

Men som bekendt er sagerne langt fra afsluttet. Og det på trods af, at langt færre end forventet har søgt om erstatning efter fast track-ordningen.

Det hænger formentlig sammen med, at ordningen ikke ville give de tidligere avlere den samme erstatning som den såkaldt skematiske model, der blandt andet indebærer individuel sagsbehandling, hvorimod fast track-ordningen kører udenom det normale taksationssystem og i stedet udbetaler erstatningen ud fra en række standard-takster.

I et interview med Jyllands-Posten fortalte den tidligere minkavler Ole Svendsen, at han havde fravalgt fast track-ordningen, efter at hans revisor havde regnet sig frem til, at den skemalagte ordning ville give ham 4 millioner kroner mere.

Spørgsmål til minister

Forskellen har fået Danmarksdemokraternes landbrugsordfører, Hans Kristian Skibby, frem i bussen. I en række spørgsmål til fødevareminister Jacob Jensen (V), har Skibby efterspurgt en holdning til, at minkavlere har valgt den almindelige ordning fremfor fast track-ordningen, også med hensyn til forskellen i erstatninger.

Nu er der kommet svar fra ministeren, og det viser, at man i embedsværket har reageret på forskellige erstatningsniveauer. For den politiske intention er, at erstatningsniveauet for fast track-ordningen generelt skal være det samme som i den skemalagte model.

- Derfor blev det også allerede i forbindelse med etableringen af fast track-ordningen meldt ud, at såfremt overerstatnings- og taksationskommissionen kommer frem til en anden fast praksis for så vidt angår visse principielle elementer end den, der er udtrykt i fast track-ordningen på nuværende tidspunkt, vil Fødevareministeriet tage initiativ til at justere elementerne i fast track-ordningen med henblik på at sikre, at elementerne håndteres på samme måde som i den skemalagte model, skriver Jacob Jensen i sit svar.

Justeret værdi

Og det har nu fået konsekvenser.

I forlængelse af den første principielle afgørelse fra overerstatnings- og taksationskommissionen er værdien af avlsdyr blevet justeret, skriver Jacob Jensen i sit svar til DD-politikeren.

Fødevareministeren tilføjer, at man i ministeriet er i gang med at undersøge, om der er behov for yderligere justeringer af ordningen.

- Jeg vil hertil understrege, at minkavlere kan få gavn af disse justeringer, selvom ansøgningen sendes ind til Fødevarestyrelsen, inden justeringerne er trådt i kraft, lyder det fra Jacob Jensen.

Han oplyser, at der i slutningen af august måned var 140 minkvirksomheder, der havde ansøgt om erstatning efter fast track-modellen. Men det betyder ikke, at de virksomheder er forpligtet til at modtage penge efter den model.

- Minkvirksomheder, der indsender en ansøgning til fast track-ordningen, har mulighed for at afvise det modtagne forslag til afgørelse. De kan herefter i stedet vende tilbage til den skemalagte model, der administreres i erstatnings- og taksationskommissionerne, oplyser Jacob Jensen.

Ingen afslag endnu

Fødevareministeren tilføjer, at der ikke er nogen, der har vendt ryggen til fast track-modellen, når de har fået et tilbud om erstatning.

- Status er, at der er udsendt 77 forslag til afgørelser pr. 26. august 2024, hvoraf 59 er accepteret af avlerne pr. 26. august 2024. Ingen minkavlere har afvist et forslag til afgørelse på nuværende tidspunkt, skriver ministeren.

En af dem, der har tilmeldt sig fast track-ordningen, er formand for Danske Minkavlere, Tage Pedersen. Han har tidligere sagt til Jyllands-Posten, at han regner med større tilslutning til ordningen.

- Folk skal have en ordentlig mulighed for at vælge mellem det ene og det andet. Når de har det, tror jeg stadig, at der vil være en forholdsvis stor tilslutning til fast track-ordningen og langt mere, end der er nu, sagde han tidligere i år.

Tal fra Fødevarestyrelsen viser, at myndighederne alt i alt pr. 6. september har udbetalt små 10,8 milliarder kroner, eller mere præcist 10.787.536.862 kroner.

Læs også