Før historisk pressemøde: Ordren til Rigspolitiet kom fra Justitsministeriet

Ifølge professor i forvaltningsret Frederik Waage fremgår det af besvarelsen på en anmodning om aktindsigt, at Justitsministeriet før pressemødet 4. november gav Rigspolitiet instruks om at lede arbejdet med minkaflivninger. Det skriver Politiken.

Da statsminister Mette Frederiksen (S) 4. november meddelte, at regeringen havde besluttet at aflive alle mink i Danmark, lød det fra Rigspolitiets chef Thorkild Fogde, at »det er politiet blevet bedt om at sætte sig i spidsen for« og »det vil vi gøre, og det vil vi lykkes med«.

Besynderligt nok – vil nogle nok mene – så har det ikke været muligt at få oplyst, hvem det var, der konkret havde bedt Rigspolitiet om at sætte sig i spidsen for arbejdet, som der ikke på det tidspunkt var lovhjemmel til at gennemføre.

Regeringen har således hele tiden henvist spørgsmålet til den granskningskommission, som blev nedsat af et flertal i Folketinget, og som netop skal kulegrave regeringens håndtering af minksagen, når spørgsmålet er bragt op.

Det har tidligere under et åbent samråd været fremme, at Rigspolititet allerede 5. november havde fået den forståelse, at der manglede lovhjemmel, men den fornødne hjemmel ville foreligge snart.

Svar kommer fra Rigspolitiet

Nu mener Politiken dog at kunne afsløre, at det var Justitsministeriet, som Rigspolitiet hører under, der havde bedt Rigspolitiet om at sætte sig i spidsen for aflivningsarbejdet før pressemødet 4. november.

På Politikens anmodning om en aktindsigt i dokumenter, der giver svar på, hvem der bad Rigspolitiet sætte sig i spidsen for aflivningen, og hvem der skrev et faktaark, som fastslog, at alle mink skulle aflives, svarer Rigspolitiet, at der findes fire dokumenter.

Det ene dokument er faktaarket med overskriften »Tiltag til aflivning af mink«, som Politiken spurgte til. I arkets første punkt hedder det: »Der skal ske aflivning af alle mink i Danmark, inkl. avlsdyr«.

Det fremgår ikke, hvem der har skrevet dokumentet, men når det sendes fra Justitsministeriet til Rigspolitiet, må man opfatte det som en instruks, som Rigspolitiet skal følge, mener Frederik Waage, der er professor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet. Dermed er Justitsministeriet ifølge ham den part, der er ansvarlig for, at orden overhovedet er lovlig.

Han fortæller videre, at i det øjeblik Justitsministeriets ledelse finder ud af, at der ikke er lovhjemmel, så skal de stoppe Rigspolitiet. 

- Og det er alarmerende, at Justitsministeriet ikke sætter mere i gang, da man opdager, at der ikke er hjemmel. Da de selv har sat Rigspolitiet og Thorkild Fogde i gang, skal Justitsministeriet sikre, at aktionen bliver stoppet, siger Frederik Waage til Politiken.

Justitsminister Nick Hækkerup har til Politiken ikke ønsket at udtale sig, da sagen skal undersøges af en granskningskommission. 

Blev kastet under bussen

Tilbage i november 2020 var Rigspolitiforeningen ude med en opsigtsvækkende kritik mod justitsminister Nick Hækkerup, som havde sagt i et interview med DR, at »det ikke er godt nok« om forløbet, hvor politiet ringede til minkavlere og bad dem aflive dyr trods manglende lovhjemmel.

- Justitsministeren har fuldt overlagt kastet Rigspolitiet under bussen i et interview på DR, hvor han highligtede Rigspolitiets rolle i denne skandale, skrev foreningen i et brev, der var sendt rundt til de omkring 400 betjente i Rigspolitiet, der er medlemmer.

 Da de selv har sat Rigspolitiet og Thorkild Fogde i gang, skal Justitsministeriet sikre, at aktionen bliver stoppet

Frederik Waage, professor i forvaltningsret, i Politiken

Læs mere om Minksagen

Dyk ned i vores mere end 450 artikler om minksagen. Helt tilbage fra hvor de første besætninger blev smittet og frem til afhøringerne i Minkkommissionen.

Læs mere her

Læs også