Mølbak til Heunicke: For lidt opbakning i minkbranche
Der var for lidt opbakning i minkbranchen til at få aflivet mink i et ordentligt tempo i oktober 2020, mener daværende direktør i Statens Serum Institut, Kåre Mølbak.
Den 3. november, få timer inden regeringen afholdt det møde, hvor det blev besluttet at aflive alle mink i Danmark, havde sundhedsminister Magnus Heunicke en telefonsamtale med daværende direktør i Statens Serum Institut, Kåre Mølbak.
Det var en samtale, hvori Mølbak gjorde det klart, at man var nødt til at gå længere i kampen mod spredning af coronasmitte, end situationen var på det tidspunkt. Og det skyldtes ifølge SSI-direktøren, at man ikke var samarbejdsvillige nok blandt danske minkavlere for at aflive mink i et tilpas hurtigt tempo.
I samtalen omtalte Kåre Mølbak minkbranchen som »en branche der ikke arbejder med. Nogle kræfter i de foreninger tænker meget kortsigtet. Kan ikke begrunde nye hvalpe midt i en pandemi. Zoonose (smitte mellem mennesker og dyr, red.) har muteret i mink«.
Sådan fremgik det af sundhedsminister Magnus Heunickes dagbog, der for første gang blev offentliggjort, da Heunicke tirsdag blev genafhørt i Minkkommissionen.
Genafhøringen fandt blandt andet sted, fordi man ikke blev færdig med at afhøre ministeren i første ombæring, efter at Heunicke sent havde indleveret en række notater, som han tog, blandt andet under det afgørende KU-møde den 3. november.
Afviste at bevare 600.000 avlsdyr
I forhold til den første afhøring af Heunicke korreksede sundhedsministeren sig selv på et punkt. For overfor udspørger Jakob Lund Poulsen gjorde ministeren det denne gang klart, at det var ham, der gentagne gange afviste forsøg fra blandt andet Fødevareministeriet på at få gennemført en dvaleordning, hvor man kunne bevare 600.000 avlsdyr.
Også overfor statsminister Mette Frederiksen gjorde Heunicke det klart, at der på ingen måde kunne være tale om at lade dyr overleve.
- En af mine hovedopgaver på mødet var at tolke risikovurderingen. Det er stensikkert, at jeg flere gange på mødet er kommet med den konklusion, som var min konklusion, at vi ikke kunne have nogen tvivl om vores indsats, sagde Heunicke med henvisning til spørgsmålet om, hvorvidt risikovurderingen kunne gøre det muligt at lade nogle dyr overleve.
I riskovurderingen fra Statens Serum Institut fremgik det, som det har været fremme i flere omgange, at der var nogle få mennesker i Nordjylland, der havde fået coronasmitte af den særlige cluster-5 variant.
Der var tale om 12 mennesker i alt på fem minkfarme, tre nær Hirtshals og to omkring Aalbæk syd for Skagen. Men cirka halvdelen af alle coronatilfælde var såkaldte minkstammer, altså coronasmitte, der havde relation til minkfarme.
- Frustrerende
Og hos Sundhedsministeriet var man forundret over, hvordan smitten havde spredt i løbet af relativt kort tid.
- Vi havde massive undersøgelser for at finde ud af, hvordan smitten kunne sprede sig fra 1-2-10 til over 100 på en uge. Alle mulige ting, sagde Magnus Heunicke og fortsatte:
- Vi havde undersøgt støvet omkring de enkelte farme for at finde ud af, hvordan smitten spredte sig, undersøgt rotter og andre dyr. Det var frustrerende, lød det fra sundhedsministeren.
Undervejs i hele det politiske forløb af sagen var der opmærksomhed om, at sagen kunne få store politiske konsekvenser for regeringen.
Tidligere er det kommet frem, at departementschef i Statsministeriet, Barbara Bertelsen internt havde advaret om, at sagen kunne koste regeringens liv, ikke kun Mogens Jensens ministerpost, og også Magnus Heunicke havde overvejelser i samme retning.
Minksagen kunne således også betyde afgang til flere ministre, skrev Magnus Heunicke i en mail til medarbejdere i Sundhedsministeriet.
Kan koste politiske liv
»Dette er ikke en almindelig sag. Det er en sag, der kan koste en eller flere ministre deres politiske liv«, hed det i en mail til topembedsmænd i Sundhedsministeriet fra Magnus Heunicke, inden Heunicke i sin dagbog den 11. november 2020 noterede følgende:
»Jeg tror Mogens J kan ryge på det her. Han havde ikke sin lov på plads. Jeg opdager det søndag, da jeg ser i medierne, at han ringer rundt for at få en hastebehandling. Så skriver jeg til MLS (Ledelsesskretariatet i Sundhedsministeriet, red.) og spørger til det. Er åbenbart hans lovgivning«, skrev Magnus Heunicke og fortsatte:
»Hvornår de opdagede det, ved jeg ikke. Ifølge Dorte (Søndergaard, daværende afdelingschef i Sundhedsministeriet, red.) blev det fastlagt, at en ny lov skulle igennem i torsdags, hvor hun blev ringet op af JM (Justitsministeriet, red.)«
»De var så enige om at det var FVM, og derfor sagde hun ikke noget til mig. Men vi sagde ikke noget på torsdagspressemødet. Heller ikke om lørdagen hvor Mogens var med.«
Mogens Jensen gik af den 18. november 2020, efter at flere af regeringens støttepartier havde trukket deres støtte til fødevareministeren.
Afhøringen af Magnus Heunicke var den næstsidste ved Minkkommissionen, der omhandler selve forløbet om beslutningen om at aflive alle mink. Den sidste, der skal afhøres om det, er statsråd i Statsministeriet, Pelle Pape, der skal afhøres torsdag.
Men onsdag fortsætter afhøringerne, denne gang med Johan Legarth og Anne-Mette Lyhne fra Justitsministeriet. De skal afhøres om politiets brug af actioncards, oplyste formand for Minkkommissionen, Michael Kistrup ved afslutningen af tirsdagens afhøring ved Byretten på Frederiksberg.