Statsministeren erkendte vildledning på pressemøde

Mette Frederiksen afviser, at det er nødvendigt med en uafhængig advokatundersøgelse af hendes rolle i minksagen, selvom hun tager Minkkommissionens ord om »grov vildledning« til efterretning.

Mette Frederiksen anerkendte ordene i Minkkommissionens redegørelse om, at hun har vildledt befolkningen i minksagen. Alligevel vil hun ikke have en uafhængig advokatundersøgelse af sagen.

Tiden blev spolet tilbage til november 2020, da statsminister Mette Frederiksen sammen med flere andre ministre kom med deres første offentlige udmeldinger efter offentliggørelsen af rapporten fra Minkkommissionen.

I dagene op til pressemødet havde blå blok presset på for at få lavet en uafhængig advokatundersøgelse af sagen. Det er blevet afvist af Mette Frederiksen, men alligevel tog hun Minkkommissionens ord om »grov vildledning« fra statsministerens side til efterretning.

- Ja, jeg anerkender kommissionens ord og lægger dem til grund, sagde statsministeren.

Ikke hendes hensigt

Men hun står fast på, at der ikke er brug for en undersøgelse af sagen fra uvildige advokater.

- Det kommer lidt til at lyde som om, det almindelige er at igangsætte en advokatundersøgelse ovenpå en kommission. Hvis vi kigger på de otte kommissionsundersøgelser, der er blevet lavet, er der én af dem, der er endt i en advokatundersøgelse, svarede statsministeren og fortsatte:

- Dén kommissionsrapport var meget klar i sin vurdering af, at der var begået nogle fejl, som kunne pege i retning af en rigsret. Det mener jeg ikke, at der er grundlag for her.

- Jeg vil fremhæve, at kommissionen bekræfter det, jeg selv har sagt under hele forløbet. Nemlig at jeg som statsminister ikke vidste, at der ikke var hjemmel. Jeg har overholdt min sandhedspligt og har ikke haft til hensigt at sige noget, der ikke var korrekt, understregede hun.

Udmelding fra støtteparti

Udmeldingen fra ministrene kom, efter regeringens støtteparti SF meldte ud, at de ikke ser nogen grund til at gå videre med advokatvurderinger eller en rigsret. Det skriver medlem af SF, Karina Lorentzen, i en mail til nyhedsbureauet Ritzau.

- Modsat Støjberg-sagen, hvor der var begået ulovligheder, advaret imod det og løjet for Folketinget, er ingen af delene tilfældet her, skriver hun.

Ifølge Karina Lorentzen har SF haft to kriterier for vurderingen. At Mette Frederiksen var vidende om, at der blev begået noget ulovligt, og om hun har løjet overfor Folketinget.

Kritik fra eks-statsminister

Men uden ansvar er Mette Frederiksen ikke. Det mener partiformand for Moderaterne, tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen.

I et opslag på Facebook peger han på, at statsministeren ikke tog nogle initiativer, da hun blev bekendt med, at der ikke var lovhjemmel til at kræve alle mink i Danmark aflivet.

- Hvad gjorde statsministeren, da hun den 8. november positivt fik viden om den manglende lovhjemmel, men uden intervention fortsat lod myndighederne foranstalte en ikke hjemlet nedslagtning af mink-erhvervet? Under den seneste rigsretssag mod Inger Støjberg blev det fastlagt, at ministeransvarlighedsloven ikke kræver, at det, man har gjort, har været særligt indgribende, varet særlig lang tid eller har haft særlige, alvorlige konsekvenser, skriver Lars Løkke og fortsætter:

- Uanset ulovlighedens omfang – hvor mange det har gået ud over eller hvor længe det har stået på – er man på den forkerte side af stregen, hvis man har handlet forsætligt eller med grov uagtsomhed. Og det ER et ubestrideligt faktum, at der efter den 8. november 2020 og indtil hjemmelen var på plads blev begået (grund)lovbrud i fuld bevidsthed. Forekommer det ikke åbenlyst, at ministeransvarlighedsloven i det mindste har været brudt i denne periode, spørger eks-statsministeren retorisk.

Tillid til departementschef

I rapporten fra Minkkommissionen blev Mette Frederiksens departementschef, Barbara Bertelsen, udsat for en hård kritik, og kommissionen mener, at der er grundlag for en personsag mod Barbara Bertelsen.

Men på pressemødet ville statsministeren ikke tage stilling til de mulige konsekvenser for departementschefen. Hun har ifølge hende selv brug for rådgivning fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, tidligere kendt som Moderniseringsstyrelsen.

Sagen har dog ikke påvirket statsministerens tillid til hverken Barbara Bertelsen eller andre embedsmænd.

- Jeg har tillid til alle embedsfolk – også dem, der er omfattet af kritikken, sagde Mette Frederiksen.

Læs også